Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I Voxmeters senaste mätning, som presenterades nu på morgonen, utses statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som knapp vinnare. ARKIVBILD

Danskt rysarval har inletts

Rysarvalet i Danmark är i gång - nu är det upp till väljarna att sätta sina kryss före klockan 20. När statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) röstar på en skola i Köpenhamn är stämningen smått kaotisk.

Statsministern kommer hand i hand med maken Stephen Kinnock till vallokalen på Kildevældsskolen i den danska huvudstaden. Med vassa armbågar söker ett stort medieuppbåd svar på frågan om hennes dagsform.

-Det är en spännande dag. Jag hoppas att riktigt många röstar och att de väljer det trygga alternativ som Socialdemokraterna står för, säger Thorning-Schmidt.

Statsminister-selfie

Väljaren Kira Leopoldine är säker på sin röst när hon anländer till vallokalen.

-Jag röstar rött för att hålla Dansk Folkeparti utanför inflytande, säger Kira Leopoldine. -Vi ser oss inte som ett rasistiskt land.

Rösten går till Socialistisk Folkeparti. Men Leopoldine trycker ändå in sig i medieuppbådet för att få en selfie med statsministern.

Thorning-Schmidt tar så småningom maken i handen och går hem. Backande reportrar och fotografer snubblar på varandra under promenaden.

-Fyra år till, ropar någon. -Du har min röst, säger en annan.

I ett fönster knackar ett tjugotal småbarn på rutan för att få statsministerns uppmärksamhet. De vinkar glatt.

Samtidigt sätter oppositionens statsministerkandidat, borgerliga Venstres ledare Lars Løkke Rasmussen, sitt kryss röstsedeln i en annan vallokal. Även han möts av hejarop och lyckönskningar.

Politisk "julafton"

Valfebern är hög i hela Danmark. I tre veckor har public servicebolaget Danmarks Radio (DR) direktsänt valprogram i minst tolv timmar per dag. Varje parti har bevakats av en egen korrespondent som följer partiledaren hack i häl. Rapporteringen i andra medier är minst lika ambitiös.

Och i dag, på valdagen, talar politiska kommentatorer om sin "julafton".

Folketingsvalets statsministerkandidater, Thorning-Schmidt och Rasmussen, var uppe tidigt och uppmanade väljarna att rösta via tv-kanalernas morgonprogram.

-Vi måste understryka betydelsen av ett regeringsskifte om vi ska göra något med asyltillströmningen och säkra tillväxt i hela Danmark. Inte bara fokusera på storstäderna som regeringen har gjort, sade Venstreledaren Rasmussen, till DR.

Kort därpå försökte statsministern locka osäkra väljare med röda rosor och frallor på Centralstationen i Köpenhamn - samtidigt som Rasmussen intog en annan del av samma station.

Dött lopp

I nästan två veckor har det varit dött lopp mellan blocken, enligt den uppsjö av opinionsundersökningar som gjorts.

Även de sista mätningarna tyder på ett nervkittlande val.

Voxmeters undersökning, som nyhetsbyrån Ritzau beställt, utser Thorning-Schmidt till knapp vinnare med 51,1 procent av de tillfrågade väljarnas röster.

Men andra opinionsundersökningar pekar på Rasmussen som landets nye statsminister. Tidningens Politikens Megafon-mätning ger det blå blocket 50,9 procent och i Berlingskes Gallup-undersökning får högersidan 50,7 procent av de tillfrågade väljarna.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt hade önskat sig ett lite mindre spännande opinionsläge så här på valdagen.

-Det är ett helt otroligt viktigt val för hela Danmark. Vi ska besluta om vi ska fortsätta ha välfärd, ha styr på ekonomin och en stram utlänningspolitik, säger hon.

Många osäkra

I stort sett alla danska medier väntar med att presentera resultat av vallokalundersökningar tills de sista väljarna röstat klockan 20. Men gratistidningen Metroxpress ska löpande offentliggöra vallokalundersökningar från Yougov.

-Det finns ingen anledning att tro att en vallokalundersökning påverkar väljarna mer positivt eller negativt än andra saker som medierna rapporterar om, säger chefredaktör Jonas Kuld Rathje, på tidningens hemsida, och hänvisar till att man konsulterat den "bästa expertisen på området".

In i det sista är runt en halv miljon danskar osäkra på vem de ska rösta på i det olidligt spännande folketingsvalet.

-Jag tror alltid på valkamp och att man måste kämpa in i det sista. Och det gör jag i dag, säger statsministern.