Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En lastbil städas och desinficeras efter att ha fört döda minkar till sin sista viloplats i Danmark. Bilden är tagen 9 november. Bild: Morten Stricker
En lastbil städas och desinficeras efter att ha fört döda minkar till sin sista viloplats i Danmark. Bilden är tagen 9 november. Bild: Morten Stricker

Danska minkvirushotet ser ut att vara avvärjt

Danska myndigheter kommer med lugnande besked gällande det muterade minkviruset. Danska folkhälsomyndigheten ser en minskande trend av minkviruset och lättar nu på restriktionerna i de sju tidigare nedstängda kommunerna, skriver de i ett pressmeddelande.

Ny data från danska Folkhälsomyndigheten visar en minskande trend av spridningen av det muterade minkviruset av covid-19.

Nu bedömer arbetsgruppen bakom smitthanteringen att de lokala restriktioner som drabbade de sju danska kommunerna där smittan var som värst kan lättas.

Regeringen har beslutat att följa den rekommendationen, meddelas i ett pressmeddelande.

Det rör de nordjylländska kommunerna Frederikshamn, Vesthimmerland, Jammerbugt, Thisted, Brönderslev, Hjörring och Läsö.

Även i Sverige har fall av covid-19 kopplats till personer inom minknäringen.

Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Jordbruksverket och lokala smittskyddsenheter ska nu gemensamt utreda om det finns någon koppling mellan fallen och kontakt med minkar.

Bland annat analyseras virus från smittade människor och smittade minkar för att undersöka om det finns ett samband mellan stammarna eller inte.

Livsmedelsminister avgick

Under gårdagen avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S) i kölvattnet av den danska minkskandalen. Tanken var att den danska statsministern på förmiddagen skulle presentera sina ändringar i regeringen för drottning Margrethe, men det fysiska besöket på Amelienborg ställdes in med kort varsel.

Orsaken är att en person i Frederiksens familj ska ha testats positivt för covid-19. Frederiksen ska inte ha varit i "nära kontakt" med den smittade, enligt ett pressmeddelande från det danska statsministeriet.

Minkviruset utrotat

Statsministern ska nu testas för covid-19, men även om provet visar sig vara negativt kommer inget fysiskt möte med drottningen att ske. Frederiksen kommer i stället presentera sina ändringar i regeringen över telefon i eftermiddag.

Ändringarna i regeringen beror på att livsmedelsministern Mogens Jensen under gårdagen avgick efter hanteringen av minkkaoset i Danmark. Den 4 november fattade regeringen beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15–17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.

Det fanns dock ingen laglig grund för att avliva även friska minkar och detta fick Mogens Jensen – som även var minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete – reda på tre dagar efter beslutet. Landets minkuppfödare meddelades dock först den 10 november.

Under onsdagen meddelade det danska livsmedelsverket att alla minkar i besättningar där smittan konstaterats hade avlivats och nu uppger Statens seruminstitut att den muterade varianten av coronaviruset – som kallas kluster 5 – med stor sannolikhet är utrotat i Danmark. Några fler fall med virusmutationen har inte hittats på Nordjylland sedan den 15 september.

Alla minkar ska avlivas

Alla minkar i landet kommer dock att avlivas. Detta sedan S-regeringen nått en uppgörelse med sina tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink. Det kommer även att införas ett förbud mot minkuppfödning under hela nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.