Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Under fredagen skrev flera större mediebolag i Danmark under ett upprop mot teknikjättarna som de lämnade in till regeringen.  Bild: Helena Landstedt/TT
Under fredagen skrev flera större mediebolag i Danmark under ett upprop mot teknikjättarna som de lämnade in till regeringen. Bild: Helena Landstedt/TT

Danska mediebolag i protest mot teknikjättar

Flera mediebolag i Danmark har skrivit under ett upprop till regeringen där de kräver hårdare lagstiftning för teknikjättarna.
Detta för att skydda sin ekonomi, men också för att värna om upphovsrätten och yttrandefriheten.

Flera stora danska medier gick i slutet av förra veckan ut och krävde hårdare reglering av teknikjättarna, skriver danska Mediawatch. Det är toppchefer från Egmont, DR, Berlingske Media, JP/Politikens Hus, Jysk Fynske Medier og TV 2 som har lämnat in ett gemensamt upprop till politikerna.

I uppropet kräver de att teknikjättarnas verksamhet ska regleras av hårdare lagstiftning när det kommer till både ekonomiska frågor samt när det gäller att värna om upphovsrätt och yttrandefriheten.

De tycker också att det är ett problem att teknikjättarna kan reglera vad danska mediekonsumenter får tillgång till – genom att viss information kan prioriteras ned om den inte stämmer överens med företagens värderingar.

De hävdar att det skapar en bräcklig demokrati när det inte finns starka och oberoende medier som kan skapa en offentlig debatt. Därför vill de se en lagstiftning som tvingar teknikföretagen att betala upphovsrättsersättning till medier.

Även i Australien har regeringen föreslagit en ny lagstiftning som skulle omfatta teknikjättarnas verksamhet.

Google har hotat med att ta bort sina sökmotorer från Australien efter regeringens försök att få teknikjättarna att dela sina förtjänster med nyhetsutgivare.

I Australien har man försökt införa hårdare reglering mot nätjättarna vilket har fått Google att hota med att göra sin sökmotor otillgänglig i landet. Bild: Michel Euler TT
I Australien har man försökt införa hårdare reglering mot nätjättarna vilket har fått Google att hota med att göra sin sökmotor otillgänglig i landet. Bild: Michel Euler TT

BBC skrev under fredagen om att Australiens regering gjort ett försök att introducera en ny lag som skulle kunna få de stora teknikföretagen att bli tvungna att betala nyhetsutgivare för att dela deras nyheter.

Nu har de stora företagen slagit tillbaka genom att hota med att begränsa tillgången till deras tjänster i landet. Australiens premiärminister Scott Morrison kommenterade detta genom att säga att lagstiftare inte ska vika sig för ”hot”.

Mel Silvia som är verkställande direktör för Google i Australien sa till senaten att de nya reglerna skulle vara omöjliga att jobba med och att Google inte skulle ha något annat val än att göra Googles sökfunktion otillgänglig i Australien om de skulle träda i kraft.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.