Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Danska experter vill se lättare på coronafallen

Det är dags att börja hantera covid-19 som andra sjukdomar som cirkulerar i samhället, menar danska experter som Politiken pratat med. Även om nya coronafall upptäcks blir ytterst få nu svårt sjuka tack vare vaccinationen.

Liksom i Sverige har antalet svårt sjuka och avlidna i covid-19 nått låga nivåer i Danmark. Nu menar flera experter, som tidningen Politiken pratat med, att man borde ändra synen på covid-19 och inte stirra sig blind på smittotalen.

Deltavarianten sprids visserligen och orsakar nya covid-19-fall, men Søren Riis Paludan, professor i virologi och immunologi på Århus Universitet, konstaterar att läget är helt annorlunda tack vare vaccinationen.

– Över 90 procent av de sårbara är vaccinerade. Därför är det ingen katastrof när skolbarn blir smittade, för de kan inte längre smitta de immuna far- och morföräldrarna så att de blir allvarligt sjuka, säger han till Politiken, och menar att man borde sluta skicka hem skolklasser på grund av enstaka coronafall.

– Det saknar proportioner för det är väldigt få kvar som kan bli svårt sjuka av covid-19.

LÄS MER: Därför lär tredje dosen coronavaccin behövas

Riskgrupper skyddade av vaccin

I nuläget har omkring 73 procent av danskarna har fått minst en dos vaccin. Flera av de experter som Politiken pratat med argumenterar nu för att Danmark snart kan hantera covid-19 mer som säsongsinfluensan – med åtgärderna på samhällsnivå borttagna, även om den som är sjuk håller sig hemma för att begränsa smittspridningen.

Lone Simonsen, professor i epidemiologi vid Roskilde universitet, menar att man behöver väga faktumet att få riskerar svår sjukdom mot risken för nya virusmutationer.

– Jag lutar mot att vi i Danmark kan låta epidemin löpa nu. Frågan är om vi kan tåla en epidemi hälsomässigt, och det bedömer jag att vi kan för vi har med effektiva vacciner skyddat riskgrupper, säger hon.

LÄS MER: Planen för lättnader kvar – trots spridning av deltavarianten

Tegnell tror corona kommer finnas kvar

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är också inne på att covid-19-epidemin kommer finnas kvar. Medan Danmark har lagt fram 1 september som ett datum då bland annat nattklubbar kan öppna, är något datum för nästa steg i återöppnandet emellertid inte spikat i Sverige.

– Vi följer utvecklingen. Det är fortfarande några veckor kvar och det kommer vara som tidigare, att helt säkert kommer vi inte veta hur det blir förrän ganska kort inpå, säger Anders Tegnell.

LÄS MER: Antalet coronasmittade fortsätter att öka i regionen

LÄS MER: Tio frågor om corona

LÄS MER: Över en miljon doser coronavaccin kasserade i USA – färre bokar tid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.