Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieminister Søren Pape Poulsen och undervisningsminister Merete Riisager presenterade åtgärdspaketet mot digital hämndporr på en gymnasieskola på fredagen.

Danska åtgärder mot hämndporr

Den danska regeringen lägger fram ett paket mot sexuella kränkningar på nätet. Så kallad hämndporr ska motverkas med skärpta straff och genom att stärka polisens insatser. Dessutom ska förebyggande insatser ske på skolorna.

Hämndporr innebär att en person mot sin vilja får nakenbilder eller videoinspelningar delade eller utlagda på nätet.

Regeringen föreslår att straffet för hämndporr ska skärpas från sex månaders till två års fängelse, rapporterar Ritzau.

Olaglig verksamhet

- Delning av intima bilder och film utan samtycke är inte bara respektlöst och djupt förkastligt, det är också olagligt, säger justitieminister Søren Pape Poulsen.

Undervisningsminister Merete Riisager vill se insatser på ungdomsutbildningar mot digitala sexkränkningar. Det ska ske bland annat med nytt undervisnings- och inspirationsmaterial som ska tydliggöra skolans skyldigheter.

- Det påverkar den unges inlärning och trivsel om den berörda får intima bilder delade på nätet mot sin vilja, säger hon.

Initiativen är tänkta att ge skolorna möjlighet att hantera problemet och hjälpa berörda elever.

Ny svensk lag

Enligt regeringen är hämndporr ett tecken på att man i vissa ungdomsmiljöer kan få erkännande i umgängeskretsen genom att dela intima detaljer om andra personer. Det visar att ungdomarnas etiska kunnande är långt ifrån deras tekniska när det gäller digitala medier.

Även i Sverige förbereds ny lagstiftning om spridning av nakenbilder eller sexfilmer på nätet mot en medverkandes vilja. Brottsbeteckningen blir olaga integritetsintrång. Straffet för brott av normalgraden blir böter eller fängelse i upp till två år. Grova brott ger fängelsestraff från sex månader upp till fyra år.

Justitiedepartementet bedömer att lagstiftningen ska kunna träda i kraft den 1 januari 2018.