Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dansk polis i stor antiterror-insats

Den danska polismyndigheten har under onsdagen genomfört koordinerade insatser i flera danska städer. 20 personer har anhållits.
Bakgrunden är enligt Köpenhamnspolisen misstankar om ett planerat terrordåd med islamistiska motiv har planerats.

Med anledning av insatsen höll Köpenhamnspolisen en presskonferens klockan 17.00.

På presskonferensen framkom att polisen slagit till på 20 adresser och anhållit 20 personer. Misstankarna gör gällande att de ska ha skaffat preparat för att framställa sprängmedel. Det har även beslagtagits skjutvapen.

– Vi har fått tag i samtliga som vi har sökt, säger chefspolisinspektören Jörgen Bergen Skov från Köpenhamnspolisen.

Polisinsatsen har gjorts av Köpenhamnspolisen i samarbete med danska nationella säkerhetstjänsten PET. PET:s chefspolisinspektör Flemming Drejer bekräftar att man fick in tips om att det fanns personer som förberedde terrorangrepp med militant islamistiskt motiv.

– Det är personer som både har intention och kapacitet till att begå ett terrorangrepp, säger han.

På Twitter meddelar polisen att ärendet leds av Köpenhamnspolisen och att det under dagen har genomförts husrannsakningar i flera danskar städer där polisen också ska ha frihetsberövat personer.

Flera danska medier rapporterar att insatser bland annat har skett i Ålborg på Jylland där både uniformerade och civilklädda poliser ska ha deltagit i insatser.

Förhör med de anhållna kommer hållas under torsdagen och polisen förväntar sig att detta kommer ske bakom stängda dörrar. Därför kan de inte säga mycket mer om de planerade dåden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.