Volodymyr Zelenskyj och Mette Frederiksen visas runt i Mykolajiv i måndags.
Volodymyr Zelenskyj och Mette Frederiksen visas runt i Mykolajiv i måndags. Bild: Ukrainas presidentstab/AP/TT

Dansk pelletsvärme till Mykolajiv

Danmark har skickat allt sitt artilleri till Ukraina. Och nu ska staden Mykolajiv dessutom få danskfinansierad värme. En dansk delegation ledd av statsminister Mette Frederiksen (S) besökte i måndags staden i södra Ukraina.

ANNONS

"Danmark har just gjort en stor donation till Ukraina i form av hela försvarets artilleri", säger försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i ett skriftligt uttalande i samband med besöket.

"Det är något som ukrainarna har begärt, och som vi kan vara stolta över. Med det sagt så finns det inga tvivel om att det kommer att finnas fortsatt behov av danskt stöd".

Ukrainas president prisade Danmark i sitt dagliga tal.

Tackat Danmark

– Jag har naturligtvis tackat Danmark för det militära stödet, för att markant stärka vårt artilleri och för villigheten att ansluta sig till stridsvagnskoalitionen, sade Volodymyr Zelenskyj.

Mette Frederiksen har bekräftat att hon diskuterat stridsvagnar med Zelenskyj. Däremot är det ännu ej klart om Danmark faktiskt ska skicka några sådana, som ett led i ett europeiskt samarbete kring de tysktillverkade stridsvagnarna av typen Leopard 2.

ANNONS

Däremot står det nu klart att Danmark finansierar 1 000 stora värmeaggregat till Mykolajiv. Det är efterlängtat i staden, där många står utan värme och temperaturerna kan gå ned till 15 minusgrader.

Hjälp med värme

Värmestödet går via FN-organet Unops, som är baserat i Köpenhamn. Det handlar om rejäla prylar: Varje aggregat, som på engelska kallas "mobile boiler", byggs av två containrar. Det kan kopplas till en byggnad, och både värma inomhusluften och vatten.

Energin kommer från träpellets, vilket gör satsningen relativt miljövänlig.

– Detta kan hjälpa till att sänka Ukrainas gasförbrukning och koldioxidutsläpp, säger Asbjørn Brink, chef för Unops nordeuropeiska avdelning.

Containeraggregaten byggs dessutom i Mykolajiv, vilket gör att det danskfinansierade projektet bidrar till den lokala ekonomin, förklarar Brink.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS