Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rektorn för den judiska skolan Carolineskolen talar med pressen den 8 mars 2016. En 16-årig flicka åtalas nu i Danmark för att ha planerat att spränga Carolineskolan och en skola till. FOTO: Jens Dresling/Polfoto/AP)

Dansk flicka åtalas för terrorbrott

En 16-årig dansk flicka greps i januari 2016 med sprängämnen som hon planerat att använda för att använda vid ett bombdåd mot två skolor. Nu blir hon den första kvinnan i Danmark att åtalas för terrorism.

Stora delar av fallet mot tonåringen har hållits hemligt under det senaste året sedan 16-åringen greps i Kundby på Själland. Hennes domstolsframträdanden har hållits bakom så kallade "dubbellåsta" dörrar, vilket innebär att all information undanhålls från media och allmänheten.

I fredags meddelade åklagarmyndigheten i Köpenhamn att 16-åringen kommer att åtalas för försök till terrorattack. Hennes plan ska hav varit på att spränga den judiska skolan Carolineskolen i Köpenhamn samt skolan som flickan själv ska ha gått på, Sydskolen i Fårevejle, skriver danska The Local.

Konverterade till islam

Åtalet mot flickan är den första någonsin gällande en kvinna som brutit mot Danmarks terrorlagar. Vid hennes gripande förra året greps även en 25-årig man som nu släppts. Mannen har tidigare kämpat för extremistgrupper i Syrien och beskrevs som "en vän" till tonårsflickan.

16-åringen ska nyligen ha konverterat till islam och på hennes Facebook-sida ska det ha stått att hon ville konvertera andra danskar. Hon ska även ha varit medlem i Facebook-gruppen för danska medlemmar i Hizb ut-Tahrir, en islamisk grupp som öppet stöder inrättandet av ett kalifat och har varit i centrum för många kontroverser i Danmark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.