Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flyktingströmmen till Danmark förra hösten har spetsat till den politiska debatten i Danmark ytterligare. Arkivbild.

Dansk debatt om barnäktenskap

Den nuvarande lagstiftningen skyddar inte barn tillräckligt, anser den danska regeringen. Men ett lagförslag som innebär att det ska bli förbjudet för personer som är under 18 år att gifta sig får mothugg.

Regeringen vill avskaffa möjligheten att bevilja dispens för ungdomar mellan 15 och 17 år. Dessutom vill regeringen nästan helt ta bort möjligheten att få äktenskap som ingåtts mellan minderåriga i utlandet erkända, rapporterar Ritzau.

I folketinget debatterades frågan på fredagen. Inga ledamöter är för tvångsäktenskap för barn, men många ifrågasätter om inte lagförslaget skjuter över målet.

Radikale och vänsterflygeln är kritiska till förslaget, medan socialdemokraterna vill ha en del frågetecken uträtade.

Organisationer som Børnerådet, Danske advokater och Danske familieadvokater avvisar också lagförslaget och anser att nuvarande lagstiftning ger barn tillräckligt skydd.

Barn- och socialminister Mai Mercado, som representerar Konservative i den nyligen ombildade regeringen, håller fast vid sin uppfattning.

Hon fick stöd av Dansk folkepartis Christian Langballe under debatten.

- Tidigare var det förbundet med skam att få barn utom äktenskapet. Så är inte läget i dag. I andra kulturer är det en helt annan sak. I muslimska länder finns det inte något hinder för att småflickor blir bortgifta med äldre män, sade han.