Även i Sverige kan förbud mot att ladda privata ägodelar på jobbet förekomma.
Även i Sverige kan förbud mot att ladda privata ägodelar på jobbet förekomma. Bild: Audun Braastad/NTB scanpix/TT

Dansk chef förbjuder att ladda mobilen på jobbet

Att ladda mobilen på jobbet är detsamma som stöld, skrev en avdelningschef i Frederiksbergs kommun i Danmark i ett mejl till sina anställda. Även elcykeln och elsparkcykeln är otillåten att laddas.

ANNONS
|

Skälet uppges vara att de höjda elpriserna ökar risken för att anställda sparar in pengar på att ladda på jobbet. Till den danska juridiktidningen K-News säger chefen att det går att likställa med att inte tanka sin bil vid kommunens dieseltankar för att dieselpriserna ökat.

Som exempel uppger han att det inte är okej att ta med hela familjens mobiltelefoner till jobbet för att ladda.

Advokaten Peter Breum säger till K-News att förbudet inte bryter mot någon lag.

– Kommunen har rätt till att gå ut och säga att man inte vill det. Det är ett ett mycket fyrkantigt sätt att kommunicera det på, och det kan bli väldigt hårt, speciellt när det gäller mobiltelefoner.

ANNONS

Handlar om sunt förnuft

Kommundirektören i Fredriksberg skriver i ett svar till danska TV2 Lorry att mejlet var “lite fyrkantigt” uttryckt. Kommunen har inga hårda regler utan han menar att man tar hänsyn till olika situationer och att man tror på de anställdas sunda förnuft

Enligt Studio Ett har mejlet fortsatt diskussionen om elpriser i Danmark. I programmet säger Jenny Söberg, advokat på en advokatbyrå som företräder arbetsgivare, att samma regler är tillämpbara för svenska arbetsgivare. Att ladda mobilen är däremot ganska säkert eftersom den ofta används i arbetet, menar Söberg. Men även här gäller sunt förnuft och ta reda på vad som gäller på ens arbetsplats.

LÄS MER:Wallenstam chockhöjer elpriserna med 650 procent

LÄS MER:Så påverkas Jul på Liseberg av elkrisen

LÄS MER:Så påverkar det misstänkta sabotaget av Nord Stream svenska elpriset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS