Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren och äventyraren Troels Kløvedal ombord på Nordkaperen den 14 november 1979. Arkivbild.

Dansk äventyrare död – sörjs av ett helt land

Den danske äventyraren och författaren Troels Kløvedal är död och sörjs av ett helt land. Han somnade in på söndagen, 75 år gammal, i sviterna av nervsjukdomen ALS.

Kløvedal begav sig till världens alla hörn. Han seglade jorden runt tre gånger i sitt stålskepp "Nordkaperen", som han köpte 1967. Seglarlivet skildrades i både böcker och tv-program i Danmark, den senaste boken kom ut så sent som förra året med titeln "Alla mina morgnar på Jorden".

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen minns en sann frihetssträvare.

"Vem av oss har inte drömt om att göra som Troels Kløvedal? Ge oss ut på öppna hav och låta vinden och strömmen föra oss på vägen. Det var nämligen det Troels Kløvedal gjorde – han lät äventyrslustan styra över sitt liv", skriver han i ett uttalande till nyhetsbyrån Ritzau.

Kløvedal blev en symbol för frihet och längtan för många danskar om att inte leva ett så inrutat liv, säger vännen och museichefen Bo Skaarup.

- Jag tror han har inspirerat många till att livet kan levas på många andra sätt än att gå och arbeta från klockan 8 till 16, säger han till Ritzau.