Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Claus Hjort Frederiksen
Claus Hjort Frederiksen, som då var Danmarks försvarsminister, på Folk och försvar i Sälen år 2019. Bild: Henrik Montgomery/TT

Danmarks tidigare försvarsminister misstänkt för landsförräderi

Den tidigare försvarsministern i Danmark, Claus Hjort Frederiksen, misstänks ha brutit sin tystnadsplikt genom att sprida statshemligheter till medier, skriver han i ett pressmeddelande. Sedan tidigare sitter även chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst häktad för samma brott, men det är ännu oklart om de två fallen har något samband.

Den tidigare Venstreministern Claus Hjort Frederiksen, som var försvarminister i Danmark mellan 2016 och 2019, har delgivits misstanke för att ha röjt eller spridit statshemligheter.

"Jag kan bekräfta att jag anklagas enligt brottsbalkens paragraf 109 för att ha överträtt gränserna för min yttrandefrihet", skriver han i skriftlig kommentar som partiet Venstre publicerat.

Nekar till brott

Maxstraffet för brottet är tolv års fängelse, eller tre års fängelse alternativt böter om brottet har begåtts utan uppsåt.

Den aktuella lagparagrafen används sällan i Danmark, men under förra året greps fyra personer, däribland den högste chefen för den danska militära underrättelsetjänsten Forsvarets efterretningstjeneste Lars Findsen, misstänkta för samma brott.

Claus Hjort Frederiksen nekar till brott, men exakt vad han är misstänkt för, eller om det har något samband med förra årets gripande, har ännu inte offentliggjorts.

”Jag har inte något ytterligare att tillföra just nu. Men jag skulle aldrig drömma om att göra något som skulle kunna skada Danmark eller Danmarks intressen", fortsätter han.

Har bekräftat USA-samarbete

I danska medier har flera juridiska experter tidigare sagt att om misstankarna mot Lars Findsen rör övervakningssamarbete med USA så kan även Claus Hjort Frederiksen komma att bli misstänkt för brott.

Han har tidigare bekräftat detta samarbete, senast i december. Claus Hjort Frederiksen sa då att han måste vara försiktig med hur han uttryckte sig då han riskerade fängelse, men att det fanns ett avtal med USA om att tappa internetkablar på information.

Det är dock inte känt om det är på grund av dessa uttalanden han nu är brottsmisstänkt.

Claus Hjort Frederiksen har nyligen tillkännagett att han inte kommer att ställa upp för omval till folketinget, och det danska försvarsministeriet har inte kommenterat misstankarna mot honom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.