Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterar regeringens förslag på hur utanförskapsområdena i landet ska minskas. Arkivbild.

Danmarks statsminister: Inga getton 2030

Danmarks regering tar i med hårdhandskarna för att avskaffa landets "getton" fram till 2030. En av nyheterna i det så kallade gettopaketet som nu presenterats är att föräldrar ska kunna utvisas om de skickar barnen på omskolningsläger.

Gettopaketet är tänkt att minska "parallellsamfund" i Danmark, det vill säga bostadsområden med många invandrare och stort utanförskap. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som leder det konservativa regeringspartiet Venstre, flankerades av inte mindre än sju ministrar när han lade fram lagpaketet i bostadsområdet Mjølnerparken i Nørrebro, Köpenhamn, som tidigare har beskrivits som Danmarks farligaste plats.

Statsministern pekade särskilt ut invånare som fötts i, eller har föräldrar som invandrat från ett land utanför västvärlden.

"Landet har förändrats"

Danmark har förändrats, och det utmanar sammanhållningen, sade Løkke Rasmussen, skriver Berlingske.

På bara en generation har vissa saker ändrats. Det fanns omkring 50 000 personer med icke-västlig bakgrund. På bara tio år har det ändrats till en halv miljon, säger Løkke Rasmussen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Jag vill dock understryka att merparten av dem klarar sig bra.

Andelen personer med icke-västliga rötter i Danmark har stigit från en till åtta procent sedan 1980, skriver Berlingske.

Fängelse för föräldrar

Många av de 22 punkterna i "gettopaketet" har varit kända på förhand. Bland de mest uppmärksammade är att poliser ska kunna upprätta särskilda zoner där straffen fördubblas för brott som vandalism, inbrott och haschförsäljning.

En nyhet är att föräldrar som skickar sina barn utomlands till "omskolningsläger" ska kunna dömas till fängelse i upp till fyra år, och därefter utvisas, skriver Berlingske.

Regeringen vill också att barn i utsatta områden ska tvångsinskrivas på förskolor vid ett års ålder, att personer som flyttar till bostadsområden som finns på regeringens "gettolista" får socialbidraget nästan halverat, och att kommuner ska förbjudas att hänvisa personer med socialbidrag till de mest utsatta bostadsområdena på listan.

Boende demonstrerade

Boende i Mjølnerparken demonstrerade mot gettopaketet på torsdagsförmiddagen.

Jag tror inte att det hjälper att riva några hus. Jag tror att det hjälper om man gör något positivt och inte hela tiden är ute efter vissa folkgrupper, säger Janni Milsted som var med och arrangerade protesten, till Ritzau.

Gettopaketet är det sjätte som presenteras i Danmark sedan 1994. Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske, säger att han inte kan dra sig till minnes ett så långtgående utspel som det senaste.

Det här utspelet kan få en mycket stor påverkan på nästa valkampanj, och i verkligheten också vara med och bestämma vem som vinner nästa val, säger han till Ritzau.