Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.

Danmarks statsminister: "Ghettona" ska rivas

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vill riva byggnader i flera utsatta områden och omplacera invånarna.

Den danske statsministern säger att det behövs hårda tag mot det som kallas parallellsamhället. Det ska vara slut med att lappa och laga decennier av bristfällig politik för bostadsområden där danska regler, lagar och normer inte gäller, vad budskapet i det tv-sända nyårstalet på nyårsdagen.

- Vi ska sätta ett nytt mål om att avveckla ghettona helt. På vissa platser ska betongen brytas upp och byggnader rivas. Sprid invånarna över olika områden, sade Lars Løkke Rasmussen, från borgerliga Venstre.

Efterlyser konkret handling

Fina ord, med det ska till konkret handling också, är kommentarer från både politiska vänner och motståndare efteråt.

Runt om i Danmark är fastighetsbolag redan i gång att riva bristfälliga bostäder, är en annan kommentar.

I landet har 22 områden kategoriserats som "ghetton" – särskilt utsatta bostadsområden där det råder hög arbetslöshet, problem med kriminalitet och där en stor andel av befolkningen har utländsk bakgrund.

Att riva byggnader kan vara ett nyttigt redskap, enligt flera borgmästare i berörda kommuner som nyhetsbyrån Ritzau har pratat med. Men enbart rivningar bör inte genomföras.

"Jobben viktigast"

I Odense finns området Vollsmose med på "ghetto-listan".

- Det är viktigt att ha rivning som verktyg för att skapa utrymme för en bättre infrastruktur och mer varierade bostäder. Men det kan inte vara den enda åtgärden, säger Odenses borgmästare, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, och säger att det viktigaste är att få fler i arbete.

- Därför vill jag gärna bjuda in Lars Løkke till att komma till Vollsmose, så han kan försöka träffa några av de människor som faktiskt lyckats få jobb, men också träffa några av dem som har det svårt.

Ett mer rent konkret förslag från regeringen kommer inom de närmaste månaderna, enligt Løkke. Det kan bland annat röra sig om särskilda regler som ska gälla för de särkskilt utsatta områdena.

Punktinsatser kommer

- En mycket mer precis insats behövs. Där vi inte stör samtliga danskar i hela Danmark. Man sätter in insatserna där problemen är störst. Och bara där, sade statsministern.

- Vi måste bryta kedjan där generation efter generation lever i parallella samhällen. Ett barn har bara en barndom. Den får inte kastas bort.

Debatten om ghetton och parallellsamhällen är ofta återkommande i dansk politik, enligt Sveriges Radio.