Danmarks drottning Margrethe vid invigningen av ett minnesmonument till de danska soldater som dött i Afghanistan, 2011. Arkivbild.
Danmarks drottning Margrethe vid invigningen av ett minnesmonument till de danska soldater som dött i Afghanistan, 2011. Arkivbild. Bild: Stig-Åke Jönsson/TT

Danmarks soldater har lämnat Afghanistan

ANNONS

Efter nästan 20 års militär närvaro i Afghanistan har Danmark tagit hem sina sista soldater från kriget.

Det är en följd av att det Nato-ledda uppdraget har avslutats. Sveriges militära personal lämnade landet tidigare i år.

37 danska soldater har dödats i strid i Afghanistan sedan 2002. Ytterligare sju soldater har omkommit i olyckor eller avlidit i sjukdomar.

Danmarks socialdemokratiska försvarsminister Trine Bramsen säger att soldaterna inte längre behövs i Afghanistan.

– Vi kan inte fortsätta ha en militär närvaro på alla platser i världen där det inte råder demokrati, eller där deras samhällen bygger på något som vi i västvärlden inte håller med om, säger hon.

ANNONS

USA har aviserat att alla amerikanska soldater ska ha lämnat Afghanistan senast den 11 september, på 20-årsdagen för terrorattackerna i New York.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS