Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Den fundamentalistiska Floridapastorn Terry Jones är – tillsammans med fem andra hatpredikanter – svartlistad från att resa in i Danmark. Arkivbild.

Danmark svartlistar hatpredikanter

Danmark har publicerat en lista över religiösa ledare som är bannlysta från att resa in i landet, med hänvisning till den allmänna ordningen.

Enligt Utlänningsstyrelsen grundar sig listan i en ny lag, riktade mot "religiösa ledare som försöker undergräva danska lagar och värderingar och stöttar parallella rättsuppfattningar".

- Regeringen kommer inte att acceptera att hatpredikanter kommer till Danmark för att predika hat mot det danska samhället och för att indoktrinera andra till att bland annat begå våld mot kvinnor och barn, sprida idéer om ett kalifat och undergräva våra grundläggande värderingar, säger utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (V).

På listan finns för närvarande sex personer från Saudiarabien, Canada, Syrien och USA – bland dem den fundamentalistiska Floridapastorn Terry Jones, som 2011 brände ett exemplar av Koranen och lade ut en film av händelsen.