Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmark slopar alla restriktioner

Från den 1 februari plockar Danmark bort samtliga restriktioner. Samma datum slutar också covid-19 klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Det bekräftar statsministern Mette Frederiksen på en presskonferens under onsdagskvällen.

Efter en rekommendation från epidemikommissionen har danska regeringen nu beslutat att slopa samtliga coronarestriktioner från och med 1 februari.

Samtidigt kräver hälsominister Magnus Heunicke att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällskritisk sjukdom. Det rapporterar danska TV2, som har tagit del av ett mejl från landets hälsominister adresserat till övriga partier i Folketinget.

Epidemikommissionens rekommendationer grundar sig i att den höga smittspridningen av omikron inte har avspeglat sig i antalet sjukhusinläggningar.

Danmarks hälsominister Magnus Heunick. Bild: Olafur Steinar Gestsson
Danmarks hälsominister Magnus Heunick. Bild: Olafur Steinar Gestsson

Bekräftas under pressträff

Enligt Ekstrabladet kommer inresande till Danmark fortfarande behöva testa och isolera sig. Det gäller under hela februari och för personer som inte kan uppvisa ett giltigt vaccinpass.

Danmarks epidemikommission ska diskutera restriktionerna senare i dag och i kväll väntas regeringen hålla en presskonferens om avvecklingen av restriktionerna.

Under presskonferensen bekräftar också statsministern Mette Frederiksen att Danmak stryker alla restriktioner den 1 februari och slutar därmed att klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Bild: Olafur Steinar Gestsson
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Bild: Olafur Steinar Gestsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.