Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Att leta efter och utvinna olja och gas med hjälp av spräckning är något som kritiserats inte bara i Danmark. I Colorado, USA, demonstrerade aktivister år 2015 för att förbjuda metoden. Arkivbild.

Danmark skjuter upp beslut om kritiserad oljeborrning

Beslutet om att tillåta borrning efter olja och gas på Lolland och Falster i södra Danmark skjuts återigen upp. Orsaken är att medlemmarna i Folketingets energikommitté fortfarande saknar svar på flera frågor kring planerna. Socialistisk Folkeparti (SF) och Alternativet (A) har kallat in energiminister Lars Christian Lilleholt (V) för ett samråd.

Det holländska företaget Nail Resources vill borra efter olja och gas. Farhågorna bland kritiker och miljövänner är att företaget kommer att använda den ifrågasatta och kontroversiella metoden hydraulisk spräckning (fracking). Spräckning innebär att vatten, sand och kemikalier pumpas ner i marken för att öka trycket på olje- och gasreserverna. Trycket pressar upp annars otillgänglig olja och gas till ytan. Tillvägagångssättet har fått kritik för att det kan medföra en risk för att grundvattnet förorenas.

Nu meddelar dock Energistyrelsen att företaget inte får rätt till att utföra hydraulisk spräckning.