Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ska diskutera tiden efter brexit med sina nederländska och irländska kollegor. Arkivbild.

Danmark söker gemensam brexitstrategi

Danmark söker en gemensam strategi med Irland och Nederländerna för att minimera skadan som Storbritanniens utträde ur EU innebär. De tre länderna bedöms vara de mest sårbara inom EU för brexit.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen reser på fredag till Haag i hopp om att tillsammans med sin nederländska kollega Mark Rutte och sin irländska kollega Enda Kenny finna en väg att minska de negativa konsekvenserna, rapporterar Ritzau.

Gemensamt för de tre länderna är att alla har nära handelsförbindelser med britterna.

Föresatsen är att ha en gemensam linje inför EU-toppmötet senare den här månaden. Då ska alla 27 EU-länder enas om en samsyn vid skilsmässoförhandlingarna.

"Danmark, Nederländerna och Irland har många gemensamma intressen i saker på EU:s dagordning. Det gäller inte minst i förhållande till brexit", säger Løkke i en skriftlig kommentar.

Den irländska dagstidningen The Irish Times skriver att trion väntas kämpa för att brexitförhandlingarna relativt snabbt kommer att handla om Storbritanniens framtida handelsförbindelser med EU.

EU och Storbritannien kan formellt sluta nya handelsavtal först när brytningen har skett. Det väntas ske 2019.