Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelse. Arkivbild.

Danmark lovar ta Iran-anklagelser på allvar

Iran fortsätter att peka finger mot flera länder efter den blodiga terrorattacken mot en militärparad i landet. Den danske utrikesministern lovar åtgärder om det visar sig att gärningsmännen haft kopplingar till Danmark.

"Iranierna hävdar att de ansvariga för terrorattentatet har aktiva medlemmar i andra länder, bland annat Danmark", skriver utrikesminister Anders Samuelsen i ett mejl till nyhetsbyrån Ritzau.

Påståendet framfördes när landets ambassadör kallades upp av det iranska utrikesdepartementet efter attentatet på lördagen, i vilket minst 29 människor, både militärer och civila, dödades.

"Om det visar sig att de ansvariga har förbindelser till Danmark så kommer det naturligtvis att få konsekvenser", tillägger Samuelsen, utan att precisera vilka åtgärder det skulle kunna bli tal om.

Iran kallade även upp Nederländernas och Storbritanniens ambassadörer på lördagen av samma anledning. Det är oklart exakt vad som avhandlats under mötena, men enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna har Iran reagerat på att länderna hyser medlemmar av iranska oppositionsgrupper som man anser borde terrorstämplas av EU.

På söndagen kallade Irans utrikesdepartement också upp Förenade Arabemiratens charge d'affaires. Anledningen är kommentarer om terrordådet som ska ha fällts av en emiratisk regeringsrepresentant, uppger statliga Press TV.