Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressträff i Oslo med de nordiska statsministrarna. Danmarks Lars Løkke Rasmussen i mitten.

Danmark kräver att EU markerar mot Iran

Iran bedriver olagliga aktiviteter i fler länder, inte bara i Danmark. Europa måste därför gemensamt protestera mot regeringen i Teheran, anser Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Svenske kollegan Stefan Löfven avvaktar.

Det är ovanligt att man går ut offentligt med att en främmande stat bedriver olovlig underrättelseverksamhet, säger Rasmussen på en pressträff i Oslo med Nordiska rådets regeringschefer.

- Det är för att vi ser på det med mycket stort allvar och behöver visa för Iran att vi vet vilka aktiviteter som pågått och att vi inte finner oss i dem, säger han.

Europeiskt svar

Eftersom Iran "har olagliga aktiviteter" även i andra länder behövs ett europeiskt svar, anser den danske statsministern, som ska samordna svaret med andra europeiska länder.

På frågan om det internationella avtalet om Irans kärntekniska program ska upprätthållas svarar Rasmussen ja.

- Det är utmanat eftersom amerikanerna har lämnat det, men jag anser att Europa ska slå vakt om det. Men iranierna måste förstå att det inte innebär ett klartecken för den typ av aktiviteter som vi har sett.

EU-kommissionen inväntar fortfarande full klarhet i vad som har skett i Danmark.

- Vi har kontakt med danska myndigheter på flera olika nivåer och kommer att förmedla det vidare till medlemsländerna så fort som möjligt, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, på en presskonferens i Bryssel.

Fördömer hot

Rent allmänt fördöms samtidigt vad som skett.

- Vi fördömer alla hot mot EU:s säkerhet, tar alla händelser på allvar och står solidariskt vid Danmarks sida, säger Kocijancic.

De nordiska utrikesministrarna, som möttes i Oslo under onsdagen, skriver i en gemensam skriftlig kommentar att de nordiska länderna "står sida vid sida när våra samhällen möts av hot".

Stefan Löfven säger att Sverige följer fallet nära tillsammans med Danmark, men anser sig behöva veta mer innan han tar ställning till några åtgärder.

Iran har kallat upp den danske ambassadören i Teheran med anledning av händelsen, enligt en talesperson för Irans utrikesdepartement. Danmark har tidigare meddelat att de kallar hem ambassadören från landet.

Dansk underrättelsetjänst gick i tisdags ut med uppgifterna att en norsk medborgare med iransk bakgrund gripits i Göteborg den 21 oktober misstänkt för att tillsammans med iransk säkerhetstjänst ha planerat ett attentat mot exiliranier i Danmark.

Irans regering nekar till anklagelserna om att regimen ligger bakom ett attentatsförsök mot iranska dissidenter i Danmark.