Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmark har stängt gränsen

Danmark har stängt sina gränser mot omvärlden för att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. Polis och militär har satts in för att ta hand om gränskontrollen. Svenskar med flygbiljetter från Kastrup kommer inte att släppas in.

På lördagen stängde Danmark alla landets gränser i ett försök att minska spridningen av coronaviruset.

Bland resenärerna på Köpenhamns flygplats var reaktionerna blandade.

Jennifer Anne Cabadin är aupair, urpsrungligen från Filippinerna. Hon kom med flyget från Amsterdam där hon arbetat ett år. Bild: Emil Malmborg
Jennifer Anne Cabadin är aupair, urpsrungligen från Filippinerna. Hon kom med flyget från Amsterdam där hon arbetat ett år. Bild: Emil Malmborg

– Jag var så nervös att jag inte skulle släppas in i landet, säger Jennifer Anne Cabadin.

Hon har precis landat på Kastrup med flyget från Amsterdam. Klockan är strax efter 12 på lördagen.

"Inte så rädd för egen del"

Jennifer Anne Cabadin har tre resväskor på vagnen som hon skjuter framför sig i ankomsthallen. Många svenska och danska journalistteam är på plats.

Hennes mun är täckt med en skyddsmask.

– Jag är inte så rädd för min egen del när det gäller coronaviruset, men jag ska ta hand om en bebis och det är jag mer orolig för.

På måndag börjar hon sitt nya jobb som aupair i en dansk familj. Egentligen skulle hon resa först på söndagen, men hon fick snabbt ändra sina planer när den danska statsminister Mette Frederiksen meddelade att Danmark stänger sina gränser.

Jennifer Anne Cabadin var orolig att hon inte skulle släppas in i landet.

– Åh herregud, när jag gick av planet var jag så nervös. Jag trodde att någon skulle stoppa mig och placera mig i karantän i ett rum här på flygplatsen. Men det var inga kontroller. Så nu kan jag slappna av och andas normalt.

Peter och Marge Aspinall från England hade besök barnbarnen i Sverige men blev tvungna att åka hem tidigare eftersom gränsen stängdes. Bild: Emil Malmborg
Peter och Marge Aspinall från England hade besök barnbarnen i Sverige men blev tvungna att åka hem tidigare eftersom gränsen stängdes. Bild: Emil Malmborg

Inställt cykelköp

Några andra resenärer som snabbt fick tidigarelägga sina resplaner är brittiska paret Marge och Peter Aspinall. De har varit i Malmö ett par dagar för att hälsa på son, svärdotter och barnbarn.

– Vi skulle egentligen ha köpt en cykel till barnbarnet idag, men det fick ställas in, säger Peter Aspinall som hann över Öresundsbron före klockan 12.

De bor i London och i Storbritannien har premiärminister Boris Johnson valt en liknande mellanväg som Sverige för att bekämpa spridningen av det nya coronaviruset.

Tycker att de borde fått mer tid att förbereda sig

– Väljer man som Danmark att stänga alla skolor så kan inte föräldrarna gå till jobbet och det slår hårt mot ekonomin, säger Marge Aspinall som anser att danska regeringen borde ha gett folk mer tid att förbereda sig på gränsstängningen.

– Om de hade gett två dagars förvarning så hade man kunnat planera bättre, säger hon.

Anna-Sofie Uth Juncker har rest hem från Paris för att vara med sin mamma nu då gränsen stängs. Bild: Emil Malmborg
Anna-Sofie Uth Juncker har rest hem från Paris för att vara med sin mamma nu då gränsen stängs. Bild: Emil Malmborg

Utanför flygplatsens terminal tre sitter danska Anna-Sofie Uth Juncker på en bänk i solen och läser boken ”Den ädla konsten of not giving a f*ck”. Hon ställer sig positiv till den danska regeringens drastiska åtgärder, som att stänga gränserna och ställa in all skolundervisning och barnomsorg.

– Det visar att vi har en handlingskraftig regering som tar hand om sina medborgare.

Anna-Sofie Uth Juncker bor och arbetar som servitris i centrala Paris, men hennes mamma på Jylland tyckte att dottern skulle komma hem nu när situationen är så pass osäker.

Hemma från Thailand

Alldeles intill henne har den tvååriga labradoren Freja hoppat upp i famnen på matte Jenny Fernsten Nilén. Hon har varit på två veckors semester i Thailand och under tiden har syster Anna Fernsten Nilén varit hundvakt.

Jenny Fernsten Nilén precis hemkommen från Thailand, möttes av hunden Freja. Bild: Emil Malmborg
Jenny Fernsten Nilén precis hemkommen från Thailand, möttes av hunden Freja. Bild: Emil Malmborg

– Det var jättelugnt i Thailand jämfört med hur det verkar vara i Sverige. Mina vänner i Helsingborg har skickat bilder på hur det är helt slut på mat i butikerna. Jag vet inte vad jag ska göra, jag får väl äta pizza, säger Jenny Fernsten Nilén och skrattar.

Systern bor i Köpenhamn, men studerar psykologi vid Lunds universitet.

– Jag tycker att situationen är lite hysterisk och det beror mycket på sociala medier. Sist när det var sars-utbrottet bodde jag i Hongkong och när jag jobbade i Peking var det svininfluensan. Det var inte alls som nu, säger Anna Fernsten Nilén.

Rasmus Skovsgaard, chef för polisen på Kastrup och Johnnie Müller säkerhetschef på Kastrups flygplats vid en presskonferens på lördagen. Bild: Johan Nilsson/TT
Rasmus Skovsgaard, chef för polisen på Kastrup och Johnnie Müller säkerhetschef på Kastrups flygplats vid en presskonferens på lördagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Reducerad trafik och inställda tåg

Något tåg hem till Sverige över Öresundsbron kan Jenny Fernsten Nilén och de andra svenska resenärerna inte räkna med. Tågen ställdes in på grund av ett planerat banarbete och ersattes av bussar under lördagen. Och på grund av gränsstängningen tvingar Skånetrafiken att kraftigt reducera trafiken över Öresundsbron från och med söndag. Alla avgångar kommer att gå till – och vända vid – Kastrup flygplats.

– Nu ska vi bara ta oss över bron, sen är jag lycklig, säger Kalmarbon Pontus Gustafsson.

Han har landat efter en veckas skidåkning i österrikiska Bad Gastein. Även om det området har klarat sig från det nya viruset blir det karantän när han kommer hem, säger han.

– Det blir att sova i husvagn de första nätterna. Jag får gå ut med hunden. Den är väl den enda som vill träffa mig nu, säger han och hoppar in i bussen som tar sikte mot Öresundsbron och Sverige.

Klockan 12 på lördagen stängde Danmark sina gränser. Stängningen innebär att det kommer att vara kontroller vid de danska gränsövergångarna, inklusive flygplatserna. Danska polisen kommer med hjälp av försvarsmakten sköta kontrollerna. Personer som vill ta sig in i Danmark, och som inte anses ha särskilda skäl för att göra det, kommer att bli avvisade vid gränsen.

De som släpps in är till exempel danska medborgare, de som bor eller jobbar i Danmark och de som måste leverera varor till eller från landet. Det krävs att man visar upp en trovärdig handling som legitimation eller anställningsintyg. Personer som är på väg hem och bosatta i till exempel Sverige eller Norge omfattas inte av de stängda gränserna.

Svenskar som har biljetter till flygresor från Kastrup kommer däremot inte att släppas in i Danmark.

De danska gränserna kommer att vara stängda till och med den 13 april.