Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryssland anklagar danska myndigheter för att ha beslagtagit ett forskningsfartyg. På bilden syns ett ryskt oceanografiskt forskningsfartyg av annan modell. Arkivbild.
Ryssland anklagar danska myndigheter för att ha beslagtagit ett forskningsfartyg. På bilden syns ett ryskt oceanografiskt forskningsfartyg av annan modell. Arkivbild. Bild: Alexei Druzhinin/AP/TT

Danmark har ryskt fartyg – korvett på plats?

Danska myndigheter har beslagtagit ett ryskt forskningsfartyg i Skagens hamn.
Ett ryskt militärfartyg har av mycket att döma dykt upp på platsen, men det tillbakavisas av det danska försvaret.

Det danska utrikesdepartementet bekräftar att man har vetskap om händelsen och har kontakt med den ryska ambassaden, rapporterar danska medier.

TV2 Nord rapporterar att ett ryskt militärfartyg tyst driver runt i närheten av forskningsfartyget med släckta ljus. Enligt flera sjötrafiksajter, bland annat Marine Traffic, är det ett örlogsfartyg som tillhör den ryska flottan, den 104 meter långa korvetten Stojkij.

Försvarsmakten i Danmark tillbakavisar uppgiften att det rör sig om ett örlogsfartyg, men kan inte säga vilket fartyg det är som syns på platsen. Presstalespersonen Christer Haven säger till TV2 Nord att om man kan se fartyget på Marine Traffic så är det något som är fel.

Nyhetsbyrån Ritzau frågar Haven om man kan lägga in ett fartyg på Marine Traffics kartor även om det inte är där på riktigt.

– Jag vill inte spekulera i vad man kan göra. Men vi har koll på de danska farvattnen och det är inte ett ryskt krigsfartyg i området, svarar han.

Kanadensiskt rederi

Enligt ryska statsmedier är 61 personer – 38 av dem i besättningen och 23 i forskarlaget – ombord på fartyget, som ska ha beslagtagits i Skagens hamn i måndags. Den ryska ambassaden uppger att även dokument ombord har tagits i beslag.

Fartyget går under namnet Akademik Ioffe och ägnar sig enligt ambassaden åt forskning för ryska Sjirsjov-institutet för oceanologi.

Den ryska ambassaden uppger att Danmark agerade tredje part åt det kanadensiska rederiet One Ocean Expeditions som hyrde Akademik Ioffe och dess systerfartyg för kryssningar från på tidigt 2010-talet fram till 2019 då skeppen "plötsligt och oväntat" drog sig ur överenskommelsen, enligt en stämningsansökan.

Rederiet hävdar att det utgjorde ett kontraktsbrott.

Det ryska vetenskaps- och utbildningsdepartementets presstjänst säger i ett uttalande att man undersöker händelsen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Enligt departementet var fartyget på väg hem från en expedition när det togs i beslag.

"Klassisk kartläggning"

Enligt sajten Marine Traffic lämnade fartyget, som sjösattes 1989, hamnen i ryska Kaliningrad i lördags. Det ligger nu för ankar utanför Skagens hamn.

För bara några veckor sedan larmade gas- och oljeaktörer i Norge för att ryska forskningsfartyg likt detta höll på att kartlägga deras verksamhet.

– Det finns civila forskningsfartyg som används för militära ändamål. . . De ägnar sig åt klassisk kartläggning av utsatta punkter och industrispionage, sade Ståle Ulriksen, forskare och professor vid Norges försvarshögskola, då till Dagens Næringsliv.

I bakgrunden syns den ryska korvetten Stoikij. I förgrunden den ryska presidenten Vladimir Putin. Arkivbild.
I bakgrunden syns den ryska korvetten Stoikij. I förgrunden den ryska presidenten Vladimir Putin. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko