Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmark satsar mer på försvaret. Arkivbild.

Danmark ökar försvarsanslagen med 20 procent

Den danska regeringen vill satsa 12,8 miljarder danska kronor (motsvarande 16,4 miljarder svenska kronor) extra på försvaret de kommande sex åren. Bland annat ska en brigad på 4 000 soldater kunna sättas in i utlandet.

Nästa år rör det sig om 800 miljoner danska kronor extra, en summa som sedan stegvis ska trappas upp till och med 2023, då försvaret får 4,8 miljarder. I dag ligger försvarskostnaden på 21,7 miljarder danska kronor.

Det innebär att danska försvaret 2023 får 20 procent mer än i dag. Enligt statsminister Lars Løkke Rasmussen ska pengarna användas till en ökad försvarskapacitet, ökad förmåga att delta vid internationella insatser, och skydd mot terror och cyberangrepp.

Bland annat ska ytterligare 500 värnplikta kallas in och en infanteribataljon på 500 man ska kunna stötta polisen med bevaknings- och skyddsuppgifter.

"Investera i allt"

En brigad på omkring 4 000 soldater ska 2024 kunna sättas in i längre insatser utanför landets gränser inom 180 dagar.

- Vi ska investera i allt, har jag nästan sagt. Vi skall investera i drönare, ingenjörstrupper, artilleri, pansarfordon, och annat som hör till en sådan brigad, säger försvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

I dag satsar Danmark omkring 1,14 procent av BNP på försvaret. Med de nya pengarna kommer andelen att vara 1,3 procent, vilket ändå är en bit i från Natos mål på 2,0 procent år 2024.

- Jag förväntar mig att det blir en positiv reaktion från Natoländerna, för vi uppfyller rekommendationerna från Nato om att stoppa besparingarna och vi rör oss mot målet av att använda 2,0 procent, säger Frederiksen.

Stoltenberg glad

Och från Nato är tongångarna ljusa. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg kallar satsningen för "välkommen".

"Jag glädjer mig över förslaget om en ny försvarsplan, som den danska regeringen har offentliggjort i dag", säger han i ett uttalande och fortsätter:

"Det danska beskedet i dag är ytterligare en bekräftelse att de europeiska allierade stärker sitt bidrag till euroatlantiska säkerheten".