En boende i Midland, Michigan, vadar genom vattenmassorna för att nå sitt hem.
En boende i Midland, Michigan, vadar genom vattenmassorna för att nå sitt hem. Bild: Katy Kildee/AP/TT

Dammkollaps i USA – tusentals evakueras

ANNONS

Fler än 10 000 amerikaner har fått evakueras sedan två dammar brustit till följd av kraftiga skyfall i delstaten Michigan.

Delstatens guvernör Gretchen Whitmer har utropat nödläge i Midland County, där dammarna är belägna. USA:s väderinstitut NWS varnar för kraftiga och potentiellt livshotande översvämningar, och uppmanar liksom Whitmer invånare i området att genast bege sig till högre belägna platser.

– Det är svårt att förstå att vi är mitt i en kris som kanske inträffar en gång per sekel – en global pandemi – och att vi också måste hantera en översvämning som ser ut att bli den värsta på 500 år, säger guvernören.

ANNONS

Inga dödsfall har hittills rapporterats.

Demokraten Whitmer och president Donald Trump har den senaste tiden legat i luven på varandra eftersom Trump anser att de coronarestriktioner som Michiganguvernören infört är alltför hårda. Presidenten ska dock få "hela lägesbilden" i frågan om dammkollapserna, säger guvernören.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS