Dalande stöd för haussad Macron

ANNONS
|

Jublet ville aldrig ta slut på Louvrens innergård klockan åtta på kvällen den 7 maj, då den första prognosen för resultatet i det franska presidentvalet blev offentligt. Entusiasmen bland Emmanuel Macrons anhängare gick inte att ta miste på – Nationella frontens Marine Le Pen var besegrad och Frankrike hade röstat fram en president som inte kandiderade för något av de två stora partierna. En ny tid var här.

Stödet rasar

Mindre än fyra månader senare har den politiska vardagen kommit ikapp Macron. Med ett opinionsstöd på blott 40 procent i en färsk mätning beställd av Le Journal du Dimanche är fransk politiks forne gunstling snudd på lika impopulär som sin presidentkollega på andra sidan Atlanten.

ANNONS

Frankrikekännaren Ingmarie Froman beskriver det som en normalisering av opinionen.

- Ruset som fanns hos många väljare i våras har försvunnit. Nu kommer eftertankens kranka blekhet, säger hon.

Många fransmän uppfattar Macron som något pompös, vilket kan ligga honom i fatet, tror Froman.

- Han har ju lagt an på att ge en väldigt högtidlig och formell bild av presidentskapet. Samtidigt har han uppenbarligen varit medveten om risken att han kan framstå som lite löjligt uppblåst, så han har dragit ned på sina mediekontakter och framträder inte alls lika mycket nu.

"Krävs politisk skicklighet"

Den kanske viktigaste enskilda faktorn för hur Macrons politiska framtid kommer att arta sig är regeringens planer på förändringar i arbetsmarknadslagen – en diger lunta bestämmelser som presidenten ser som en bromskloss för att få fart på sysselsättningen i Frankrike.

Förslaget presenterades tidigare i veckan, och de närmaste månaderna blir en osäker tid. Resultatet av de förhandlingarna som nu ska hållas blir sannolikt avgörande för hur Macron kommer att uppfattas i framtiden, enligt Ingmarie Froman.

ANNONS

- Om han vill få igenom sina reformer krävs en stor politisk skicklighet. Lyhördhet, känslighet och bestämdhet, säger hon.

TT

Fakta: Vikande opinionsstöd

Snart fyra månader efter segern i franska presidentvalet 7 maj har Emmanuel Macrons popularitet dalat rejält.

Bara 40 procent av de franska väljarna är nöjda med hans insats – 36 procent ganska nöjda och 4 procent mycket nöjda, enligt en opinionsmätning av institutet Ifop publicerad av Le Journal du Dimanche förra helgen. I juli var motsvarande siffra 54 procent, i juni 64 procent.

Samtidigt är 57 procent missnöjda, vilket är 14 procentenheter mer än i juli.

Opinionsstödet för Marcons föregångare François Hollande var 2012 vid den här tiden på året 54 procent. Stödet för Nicolas Sarkozy i augusti 2007 var 69 procent.

Källa: Le Journal du Dimanche

ANNONS