Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags för Peru att välja väg

Enligt de fyra huvudsakliga opinionsundersökningarna inför presidentvalen i Peru den 10 april kommer det att bli ett tajt upplopp.

I topp ligger Keiko Fujimori, dotter till den tidigare presidenten Alberto Fujimori som för närvarande avtjänar ett 24 år långt fängelsestraff för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Keiko Fujimori har sedan länge legat på ungefär 30% av rösterna i opinionsundersökningarna, men de senaste månaderna har siffran närmat sig 40%, vilket innebär att hon inte är långt ifrån att ha en chans att vinna valet i första omgången.

Wall Street-favoriten Pedro Pablo Kuzcynski är son till en polsk immigrant och har länge legat på andra plats med runt 16% av väljarstödet. PPK, som han kallas i Peru, har länge varit i en chefsposition inom Världsbanken och har därmed starkt stöd av ortodoxt ekonomiskt inriktade väljare.

Kongressledamoten Verónika Mendoza, 35, är för närvarande det stora utropstecknet. Från att ha haft runt 3% av rösterna i början av året har hon denna vecka närmat sig PPK i opinionsundersökningarna.

Mendoza representerar en allians av politiska partier och rörelser som inkluderar den gamla skolans socialister och en yngre generation av politiker som vill se radikala – främst ekonomiska – förändringar som kan utmana maktpositionen för Perus konservativa överklass.

Den här veckan har PPK haft 20,3 % av väljarstödet och Mendoza 20,1. Båda två skulle alltså kunna stå som motkandidat till Fujimori i andra omgången och det har genererat en allt starkare polarisering i debatten de senaste dagarna.

Om Fujimori och Mendoza går vidare kommer det att vara första gången i Perus historia som två kvinnor ställs mot varandra i andra omgången. I Sydamerika har det bara tidigare hänt vid det senaste valet i Chile 2014 då Michelle Bachelet vann över Evelyn Matthei.

– Den lydiga pressen och den nedsättande kampanjen mot vänsterkandidaten Mendoza gör hela valet till en fars. Tyvärr är det faktum att två kvinnor kan gå vidare fläckat av det sätt på vilket Fujimori har nått sin position, säger Gustavo Faverón professor vid Bowdoin college i USA och inflytelserik ledarskribent i Peru.

Han refererar bland annat till det kritiserade beslutet när valmyndigheten för några veckor sedan stoppade två kandidater med hänvisning till tekniska misstag.

På andra sidan av det politiska spektret befinner sig Guillermo Barrientos, 40. Han är kommunikatör och driver en webbsida med nyheter.

– Keiko är demokratisk. Anklagelserna som innebär att de som stödjer henne kallas för kvintessensen av kriminell och korrupt organisering är helt falska.Keiko Fujimori drivkraft är att rättfärdiga familjenamnet och gå emot hur landets demokrati och utveckling riskerar att förvrängas.

Men Keikos Fujimoris efternamn och faderns historia i Peru gör samtidigt att många upprörs över att hon kan komma at bli landets nästa president.

Under presidentkampanjen har tusentals peruaner, särskilt ur den yngre generationen, uttryckt sin upprördhet och besvikelse gentemot korrupta politiker och det politiska etablissemanget generellt. De senaste månaderna har ett flertal demonstrationer ägt rum i Perus stora städer, särskilt mot Keiko Fujimori.

Den senaste gången folk gick ut på gatan var den 5 april, dagen då Keikos pappa Alberto Fujimori genomförde en statskupp, tillintetgjorde kongressen och gjorde sig själv till diktator.

Mer än 30 000 människor samlades på Limas historiska torg Plaza San Martín med plakat och sånger som proklamerade ut budskapet Fujimori nunca más (Aldrig mer Fujimori) eller No a Keiko (Nej till Keiko). Ironiskt nog har Keiko både högst andel röster och antiröster eftersom valet i stor utsträckning handlar om att rösta för eller emot henne.

De av Fujimoris motståndare som inte litar på Mendozas synsätt röstar för PPK. Men många känner att de kommer att rösta emot snarare än inspirerad av en kandidat. Det är fallet för Raúl Castro, antropolog vid Perus katolska universitet:

– Jag kommer att rösta för PPK utan särskild övertygelse. Jag tänker bara att han är den som bäst kan hantera landet av de kandidater vi har att välja mellan. Han har erfarenhet av internationella affärer, hans synsätt är pragmatiskt synsätt och han har en robust plan som jag visserligen inte är helt överens med men som ändå garanterar en slags balans mellan den fria marknaden och staten.

En relativt stor andel kommer också att rösta blankt – 16,4 % i den senaste opinionsundersökningen. I Peru är det obligatoriskt att rösta och en person som inte går till valurnorna får böter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.