Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Perus president Pedro Pablo Kuczynski.

Dagarna räknade för Perus president

Kongressen i Peru har beslutat att landets korruptionsanklagade president Pedro Pablo Kuczynski bör petas. Om inget oförutsett inträffar är hans tid vid makten över inom en vecka.

Presidenten har sagt att han inte kommer att avgå. Men hans chanser att överleva landets politiska kris är minimala efter att det oppositionskontrollerade parlamentet på fredagen – med röstsiffrorna 93-17, enligt AFP – godkände motionen om att inleda processen för att göra presidentposten vakant på grund av "moralisk oduglighet", som det formellt heter.

"Vad har hänt?"

Detta sedan den brasilianska byggjätten Odebrecht vittnat om att man betalat ut miljontals kronor till företag som ska ha ägts av Kuczynski. Presidenten har tidigare förnekat kopplingar till bolaget och hävdar att det inte finns några oegentligheter i betalningarna.

Datumet för den avgörande omröstningen är satt till 21 december. Kuczynski ges då möjlighet att förklara sig.

- Man har kallat in honom på torsdag för att han och hans advokat ska förklara för parlamentet och det peruanska folket vad det är som har hänt och varför de här miljonfakturorna och -kvittona finns, säger oppositionsledamoten Cecilia Chacón, till den peruanska tidningen El Comercio.

Skakat kontinenten

Därefter krävs 87 röster i kongressen – vilket man tycks komma att nå upp till – för att avsätta presidenten. Han ersätts i så fall av förste vicepresident Martin Vizcarra.

Efter att företrädare för Odebrecht förra året gick med på att avslöja detaljer i det system av mutor som använts i regionen för att få lukrativa byggkontrakt har härvan skakat en rad länder i Latinamerika. I Peru drivs redan rättsprocesser mot två tidigare presidenter. Den ene, Ollanta Humala, sitter fängslad i väntan på rättegång, medan den andre, Alejandro Toledo, har begärts utlämnad från USA.

Anklagelser finns även mot den nuvarande ledaren för högeroppositionen, Keiko Fujimori.