Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chelsea Clinton är, liksom Ivanka Trump, pappas flicka och har på senare år tagit över det administrativa ansvaret för Clintonstiftelsen medan hennes före detta bästis arbetar nära sin far i hans affärsverksamhet.

Döttrarna Clinton och Trump var bästisar - presidentvalet har gjort dem till rivaler

Presidentvalet har kommit emellan vänskapen och de tidigare bästa vännerna är nu rivaler. Ivanka Trump är pappa Donalds viktiga kompanjon och Chelsea Clinton mamma Hillarys slipade vapendragare.

Ivanka brukar stå snett bakom sin far på podiet och noga iaktta honom när han tackar sina segerrusiga väljare efter valvinsterna. På andra sidan finns Trumps fru Melania som ofta ser obekväm ut i ramljuset.
– Jag litar väldigt, väldigt mycket på Ivanka, säger hennes far.
Hon är en av Donald Trumps närmaste rådgivare, det var hon som såg till att hans kampanjkontor i de första primärvalsstaterna Iowa och New Hampshire tidigt kom i ordning. Höggravid med sitt tredje barn fanns hon överallt i hetluften tills hon födde sonen i slutet av mars.


Det blev en kort ledighet. Nu är Ivanka igång igen för att pappa inte skall köra av spåret. De kommande primärvalen kan inte negligeras trots att alla andra republikanska kandidater givit upp. 
Hon och maken Jared Kushner agerar för att förmå inflytelserika republikaner att hoppa på segertåget och utnyttjar veckotidningen New York Observer för att förbereda marken för pappa/ svärfar. Jared Kushner är tidningens ägare och publisher. Observers innehåll saluförs som sofistikerat. Läsekretsen utlovas det senaste vad gäller kultur, politik och lyx. Eleganta bostäder, dyrbara kläder och extravaganta sociala evenemang är en del av innehållet. Tidningen framhåller sedan länge Donald Trumps fördelar och kvalifikationer.
Ivanka har två bröder som är helsyskon (mamma är Ivana), en halvsyster (mamma Marla) och en halvbror (mamma Melania).

Alla syskonen är överens om att 34-åriga Ivanka är pappas favorit.
– Det bara är så, sade en av bröderna nyligen. 
Hon har gått både i sin mammas och pappas fotspår. Hon har, som sin mor, varit fotomodell och designat en egen klädkollektion. Men de senaste åren har hon arbetat nära sin far i affärsverksamheten. Hon har ansvaret för ombyggnaden av det gigantiska postkontoret i Washington som skall bli ett av huvudstadens största hotell på Pennsylvania Avenue, just där presidentparaden åker förbi efter installationen. Hotellet blir klart i höst. Det är också hon som sköter andra stora affärer, fast pappa har alltid sista ordet när de skall sys ihop.


Jared Kushners far Charles är, liksom Donald Trump, fastighetsmogul i New York och New Jersey och god för hundratals miljoner dollar. Han köpte 666 Fifth Avenue när Donald Trump byggt Trump Tower på andra sidan gatan. Charles Kushner hamnade dock senare i klammeri med rättvisan. När New Jerseys nuvarande guvernör Chris Christie tidigare var åklagare ställdes Kushner inför rätta för ekonomiska oegentligheter, inklusive en tvist med sin bror och felaktiga  bidrag till demokratiska kandidater. Han dömdes till två års fängelse men fick lämna i förtid. Christie ställde i år upp som republikansk presidentkandidat, förlorade men stödjer  Donald Trump. Nu är Charles Kushner också en Donaldfan och har donerat pengar till Trumpkampanjen och varit värd vid flera insamlingar i sitt eget sommarresidens vid kusten i New Jersey. Christie uppges  ha varit på plats.


Chelsea Clinton är jämngammal med Ivanka Trump och ungdomsvän. Chelseas man Mark Mezvinsky arbetar som riskkapitalist i New York.
Chelsea födde dottern Charlotte för ett och ett halvt år sedan och paret väntar nu sitt andra barn.
Chelsea Clinton är, liksom Ivanka Trump, pappas flicka och har på senare år tagit över det administrativa ansvaret för Clintonstiftelsen som numera bär namnet efter både Bill, Hillary och Chelsea.
– Jag litar på henne fullständigt, säger hennes far som anklagats för att låta välgörenhetsstiftelsen bli alltför vidlyftig.


Mark Mezvinsky fanns vid Chelseas sida under den svåra tiden med Lewinskyaffären och sägs ha varit den person som limmade ihop familjen igen efter skandalen. Som ekonom och finansman finns han med som rådgivare i Clintonstiftelsen. Nu är Chelsea också en av sin mammas närmaste  i kampanjen och är, enligt anonyma uppgiftslämnare, den enda som kan hålla pappa Bill på mattan så att han inte tar över för mycket.
Men det finns också i Mark Mezvinskys familjebakgrund mörker på samma sätt som i Jared Kushners. Marks far, Ed, dömdes för ekonomiskt svindleri i början av 2000-talet och tillbringade fem år i fängelse. Under tiden skildes föräldrarna, det hade uppdagats att han också svindlat sin fru och därmed undergrävt hennes politiska karriär. Bill och Hillary Clintons gamla vänskap med Mezvinskys  tog stryk av det rättsliga men har hjälpts upp av Chelseas och Marks äktenskap. 


Och idag är svärföräldrarna och deras affärer inte heller i fokus utan istället de unga maktparen Ivanka och Jared och Chelsea och Mark. Deras aktiviteter i valrörelsen kommer att eskalera nu när Ivankas pappa Donald Trump och Chelseas mamma Hillary Clinton i praktiken är sina respektive partiers officiella  presidentkandidater.
Chelsea och Ivankas vänskap ligger på is och det är möjligt att den aldrig kan tina upp. En tuff valkampanj väntar och ingenting tyder på att privatlivet lämnas utanför. Ivanka är beredd att göra vad som helst för sin pappa. Chelsea är lika engagerad för sin mamma.
Men det är inte bara den yngre generationen Trump och Clinton som tidigare haft nära kontakt. Bill och Hillary var inbjudna som gäster när Donald Trump gifte sig för tredje gången, denna gång med Melania. De tillbringade flera dagar på Trumps semesterparadis  i Florida. Paret Clinton har också varit välsedda gäster hos Trumps på egendomen i New York och i lägenheten  på Manhattan.


Clintons har låtit förstå att närheten till Trump bara handlade om att Hillary ville ha goda kontakter när hon var senator i New York. Trump säger att Clintons aldrig sade nej till att låta sig flygas ned till Florida och leva det ljuva livet.
Men nu lägger varken Hillary Clinton eller Donald Trump fingrarna emellan. Och inte döttrarna Chelsea eller Ivanka heller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.