Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man tar en selfie medan höga vågor slår mot flodmynningen Lake Pontchartrain i sydöstra Louisiana.
En man tar en selfie medan höga vågor slår mot flodmynningen Lake Pontchartrain i sydöstra Louisiana. Bild: Gerald Herbert/AP/TT

Dödstalet väntas öka efter Idas framfart

Delstaten Louisiana och storstaden New Orleans är fortsatt drabbade av orkanen Idas framfart.
Louisianas guvernör John Bel Edwards varnar för att dödstalen kommer att stiga.

Räddningsarbetare sökte på måndagen igenom de områden som drabbats värst av orkanen, medan ström saknades i stora delar av New Orleans fortfarande ett dygn efter stormens framfart.

Hittills har ett dödsoffer bekräftats av myndigheter, men guvernör Edwards säger att sökningsarbetet pågår och att antalet som omkommit "kommer att stiga betydligt".

– Den största oron är att vi nu söker efter och försöker rädda de personer som befunnit sig på de mest utsatta platserna i sydöstra Louisiana, sade den demokratiske guvernören i en tv-intervju.

Förstörd stad

Ett exempel är staden Jean Lafitte som har totalförstörts av ovädret, enligt borgmästaren Tim Kerner.

Räddningsarbetare i staden har svårt att ta sig fram till hundratals nödställda som strandsatts efter att en bro förstörts av ovädret.

– Vi har en grupp strandsatta människor som vi inte når fram till. Vi kan inte sätta båtar i vattnet, det är för stormigt och skulle medföra livsfara för de som kör båtarna, säger borgmästare Kerner enligt CNN.

Kerner uppger att han aldrig i sitt liv sett så mycket vatten tidigare.

– Total ödeläggelse, katastrofalt, våra vallar har överskridits, säger han till tv-stationen WGNO.

Katastrofläge

USA:s president Joe Biden har utlyst katastrofläge i Louisiana på grund av ovädret och frigjort federala resurser för att hjälpa de värst drabbade områdena.

"Hjälpen kan bestå av bidrag för tillfälligt boende och reparationer, lågkostnadslån för att täcka oförsäkrade fastighetsförluster och andra insatser för att hjälpa individer och företagare att återhämta sig från katastrofens effekter", heter det i ett uttalande från Vita huset.

Orkanen Ida blåste in över New Orleans på dagen 16 år efter det att den förödande orkanen Katrina nådde staden 2005.

Myndigheter har försökt visa att katastrofberedskapen har blivit bättre efter förödelsen med Katrina. Boende i särskilt utsatta områden uppmanades tidigt att sätta sig i säkerhet. Däremot har över 2 400 covidpatienter inte kunnat evakueras.

Ida blåste in över land som ett kategori 3-oväder på en femgradig skala. Under söndagskvällen, lokal tid, uppgav USA:s orkancenter NHC att ovädret nedgraderats när det drog fram över delstaten Mississippi.

"Vallar sätts på prov"

När orkanen Katrina nådde Louisiana den 29 augusti 2005 klassades den också som en kategori 3-orkan. Ovädret öste in oerhörda vattenmängder i New Orleans-området och till följd av bristfälliga översvämningsförberedelser översvämmades runt 80 procent av staden. Sedan dess har man konstruerat ett vallsystem: ett omfattande nätverk av pumpar, portar samt sand- och betongbanker som byggdes ut efter Katrina.

Över 1 800 liv krävdes av Katrina och de materiella skadorna blev så stora att orkanen klassades som det dittills dyraste tropiska ovädret alla kategorier.

Brandmän granskar förstörelsen i New Orleans.
Brandmän granskar förstörelsen i New Orleans. Bild: Eric Gay/AP/TT

Fakta: Orkaner

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk där även stabila byggnader sannolikt får tak och väggar förstörda. Större delen av områden som drabbas av kategori 5-oväder blir obeboeliga i veckor eller månader efteråt.

Källa: SMHI, Royal Meteorological Society