Gruppvåldtäkten och mordet på skolflickan i april uppmärksammades i nationella medier efter att aktivister spridit nyheten i sociala medier.
Gruppvåldtäkten och mordet på skolflickan i april uppmärksammades i nationella medier efter att aktivister spridit nyheten i sociala medier.

Dödsstraff och kemisk kastrering för pedofiler

Indonesiens president Joko Widodo inför hårdare straff efter den brutala gruppvåldtäkten och mordet på en skolflicka i april i år. Dessa maxstraff träder i kraft omedelbart för barnsexförbrytare.

ANNONS
|

Dömda pedofiler ska dessutom kunna tvingas bära elektroniska övervakningsanordningar efter frisläppning från fängelse. Alltenligt de nya reglerna som infördes i ett nöddekret, det rapporterar The Guardian.

–Detta dekret är avsett att bekämpa den kris som orsakats av sexuellt våld mot barn.Sexualbrott mot barn är särskilt hemskaeftersom de hotar barnens liv, sapresident Joko Widodo sent under onsdagen vid presidentpalatset i Jakarta enligt The Guardian.

Denya straffen träder i kraft med omedelbar verkan. Men de kan rivas upp avparlamentet i efterhand.

President Widodo skred till handling efter det uppmärksammade mordet och gruppvåldtäkten i april. En 14-årig flicka våldtogs då av ett gäng berusade män och pojkar när hon gick hem från skolan på ön Sumatra.Hennes sargade kropp hittades först tre dagar senare i skogen, bunden och naken. Sju tonåringar, 16och 17 år gamla, dömdes tidigare under maj månad till 10 års fängelse vardera för dådet.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Döms till fängelse för brutalt mord

Fallet utlöste en nationell debatt om sexuellt våld och har lett till krav på hårdare straff för barnsexförbrytare. Omfattandeprotester utbröt dessutom i huvudstaden Jakarta.

Paralleller har gjorts med den dödliga gruppvåldtäkten av en student på en buss i Delhi 2012. Även den utlöste massprotester och ledde till en översyn av Indiens våldtäktslagar.

Indonesien har tidigare kritiserats för sitt användande av dödsstraff.I fjol kritiserade världssamfundet när sju utlänningar avrättades genom arkebusering iJakarta efter att de dömts för narkotikabrott. Huruvida införandet av dödsstraff för barnsexbrott kommer kritiseras återstår att se.

Tidigare var maxstraffet för våldtäkt 14 års fängelse. Detta gällde även våldtäkt mot barn.

Genom att införa kemisk kastrering som straff sällar sig Indonesien till en liten grupp länder som använder detta straff i världen, däriblandPolen och vissa delstater i USA. Under 2011 blev Sydkorea det första asiatiska landet att legalisera straffet.

President Widodo preciserade inte närmre hurövervakningen av dömda sexförbrytare kommer fungera. Lokala medier i Indonesien har tidigare rapporterat att ett mikrochip kan implanteras i barnsexförbrytares ben när de släpps från fängelset.

ANNONS