Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump bjöd upp Jeanne och Jim Moser, som förlorat sin son i en fentanylöverdos, på scenen på en gymnasieskola i Manchester, New Hampshire.

Dödsstraff med i Trumps plan mot opioiderna

I ett USA där tiotusentals människor årligen dör i opioidöverdoser vill president Donald Trump ta i med hårdhandskarna. Dödsstraff för storskaliga knarkhandlare finns bland förslagen som Trump presenterade på ett möte i New Hampshire.

New Hampshire är en av de delstater i USA som drabbats värst av opioidepidemin som främst omfattar missbruk av heroin, fentanyl och morfin. På en skola lade han fram sin strategi efter det att kongressen nyligen avsatte motsvarande 40 miljarder kronor för insatser mot opioiderna.

USA måste bli tufft i kampen mot opioidmissbruket för det är vad droghandlarna fruktar, anser presidenten.

Om vi inte blir tuffa mot knarkhandlarna slösar vi tid. Och den tuffheten inrymmer dödsstraffet, sade Trump.

"Vill chocka"

De skärpta straffen rör knarkhandlare och smugglare som för in stora mängder opioider till USA – inte människor som odlar marijuana på bakgården. Vita husets plan omfattar även utökat federalt stöd till behandlingsinsatser, åtgärder för att minska receptförskrivningarna med en tredjedel, stöd för jobbsökande missbrukare samt en större informationskampanj, berättar Andrew Bremberg, chef för Trumps inrikespolitiska råd, vid en briefing.

Räddningstjänster, de första som ofta larmas vid en överdos, ska vidare få tillgång till livräddande motgifter och gymnasieskolor ska tillhandahållas ett av dem, Narcan, gratis, sade Trump på mötet i Manchester.

Men också medicintillverkare som pumpat ut smärtstillande droger måste hållas ansvariga, enligt Trump som inte utesluter rättsprocesser mot företagen. Justitiedepartementet får i uppgift att slå till mot försumliga läkare och farmaceuter.

För att stoppa inflödet av opioider till USA ska gränsövervakningen skärpas och internationella posttransporter till USA övervakas elektroniskt.

Miljontals beroende

Opioidepidemin har drabbat människor över hela USA. Livlösa offer har hittats i såväl tjusiga villor som på bakgator och på toaletter i köpcentrum. 2016 dog 42 000 människor i opioidöverdoser i landet, enligt färsk statistik från hälsomyndigheten Center for Disease Control and Prevention. Omkring 2,4 miljoner amerikaner beräknas nu vara beroende av främst morfin, heroin och fentanyl.

Epidemin har sina rötter på 1980-talet, då läkemedelsindustrin började pumpa ut smärtstillande piller i samhället, något som gjorde hundratusentals beroende. Många amerikaner åt dem i åratal, utvecklade tolerans och tvingades slutligen till gatans heroin.

Att Trump nu förordar dödsstraff för knarkhandlare motiverade han nyligen i ett tal med att sådana är ansvariga för tusentals människors död. Utspelet har väckt kritik från Demokraterna och har hittills klent stöd i kongressen.

Några detaljer kring i vilka fall dödsstraffet kan bli aktuellt gav inte Trump, men straffet ska förordas "när det är lämpligt enligt gällande lag". Justitiedepartementet uppges senare komma med ett uttalande i frågan.