En kvinna som stödjer Evo Morales viftar ilsket mot några män som demonstrerar mot presidenten. Bilden är tagen i La Paz på onsdagen.
En kvinna som stödjer Evo Morales viftar ilsket mot några män som demonstrerar mot presidenten. Bilden är tagen i La Paz på onsdagen. Bild: Juan Karita/AP/TT

OAS granskar omtvistat resultat i Boliviaval

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS inleder en granskning av det omtvistade presidentvalet i Bolivia, där oppositionen anklagar de styrande för valfusk.

ANNONS

Den sittande presidenten Evo Morales vann med mer än tio procentenheter över rivalen Carlos Mesa i valets första omgång, vilket innebar att en andra valomgång inte behövdes.

Men frågor omgärdar valet som hölls den 20 oktober. Landets valkommission TSE ändrade oväntat och abrupt valresultatet till Morales fördel, vilket fick Mesa att hävda valfusk. Demonstrationer och sammandrabbningar mellan de två kandidaternas anhängare bröt ut.

Två veckor

Ett 30-tal valtekniska experter ska gå igenom valresultatet, en undersökning som väntas ta två veckor. Granskningen kungjordes av OAS-medarbetaren Arturo Espinoza och Bolivias utrikesminister Diego Pary Rodríguez.

Regeringen bjöd in Mesa att delta i granskningen, men han tackade nej med hänvisning till att förutsättningarna för kontrollen har bestämts av regeringen. USA och EU har föreslagit att en andra valomgång skulle hållas. Katolska kyrkan i Bolivia manar parterna till "ett samarbete för att nå fred".

ANNONS

Dödsoffer

Morales, som innehaft makten sedan 2006, säger att protesterna i landet är en del av en statskupp som initierats av oppositionelle Mesa.

– Jag hamnar antingen i fängelse eller i presidentpalatset, säger Morales.

För första gången har myndigheter bekräftat dödsfall i samband med protesterna. Minst två personer har dödats sammanstötningar mellan de båda sidornas demonstranter samt polis, säger försvarsminister Javier Zavaleta.

ANNONS