Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dödsoffer i skottlossning i Ryssland

Ett antal människor har dödats och skadats i skottlossning på ett universitet i Perm i Ryssland. Filmer på sociala medier visar en person med vapen på universitetsområdet och folk som flyr ut genom fönster.

En "okänd individ" har öppnat eld på ett universitet i Perm i Ryssland på måndagsmorgonen.

– Jag kan bekräfta den informationen. Vi har haft en skjutning. Mina kollegor och jag är i konferenssalen, och några anställda har låst in sig medan andra har stängt in sig på sina kontor, säger en företrädare från universitetets presstjänst till nyhetsbyrån Interfax.

I videosekvenser som sprids av ryska journalister syns dels hur folk i panik hoppar ut genom fönster på universitetet, dels hur en uppenbarligen beväpnad person går runt på området.

Enligt ryska medier ska universitet skickat ut ett meddelande till sina studenter och uppmanat de som befinner sig på universitetet att lämna universitetsområdet om möjlighet finns eller att ta sig till ett rum och låsa om sig.

Enligt ryska medier ska sex personer bekräftats döda och ett dussintal skadade efter skottlossningen. En stund senare kunde gärningsmannen "neutraliseras", som en källa uttrycker det enligt nyhetsbyrån Interfax. Den misstänkte gärningsmannen uppgavs först ha dödats, men enligt nya uppgifter vårdas han på sjukhus efter att ha skadats under gripandet.

Putin beklagar

All undervisning i regionen, som ligger cirka 120 mil öster om Moskva, har ställts in under dagen. President Vladimir Putin uppger via sin talesperson Dmitrij Peskov att han beklagar sorgen för anhöriga till de avlidna.

Efter en skolskjutning i staden Kazan i maj i år, då nio personer dödades, har åldersgränsen för jaktvapen i landet höjts från 18 till 21 år och ett krav på läkarintyg införts. Men den misstänkte gärningsmannen köpte enligt den ryska utredningsmyndigheten Sledkom vapnet samma månad. Enligt AFP hade den nya lagstiftningen inte vunnit laga kraft än.

Sledkom bekräftar att gärningsmannen studerade vid universitetet. Enligt uppgifter ska personen också ha postat ett inlägg på sociala medier som beskriver motivet bakom dådet.