Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Japan kan man dömas till döden genom hängning. Nu stämmer tre japanska fångar regeringen för att de menar att straffet är grymt och bryter mot mänskliga rättigheter.  Bild: Itsuo Inouye
I Japan kan man dömas till döden genom hängning. Nu stämmer tre japanska fångar regeringen för att de menar att straffet är grymt och bryter mot mänskliga rättigheter. Bild: Itsuo Inouye

Dödsdömda fångar stämmer Japan för att hängning används som dödsstraff

Tre dödsdömda fångar har stämt Japans regering för att avskaffa hängning som ett dödsstraff. Hängning orsakar ”outhärdlig smärta” och anses bryta mot de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter.

I Japan kan människor som begår grova brott dömas till döden. I praktiken är det endast människor som begår mord som kan få dödsstraff, även om det enligt lag går att utdela till människor som ”förråder staten” eller om en kidnappning slutar i död.

Den enda dödsstraffsmetoden som används i Japan är hängning. Nu har tre dödsdömda japanska fångar stämt den japanska regeringen för att de vill att metoden ska avskaffas, då de anser den vara ”grym och omänsklig, vilket Kyodo News rapporterar om.

Fångarnas advokat: Bryter mot mänskliga rättigheter

De tre fångarna menar att de har levt i rädsla över straffet i många år, något som har varit som en "mental plåga", uppger målsägandens advokat enligt The Independent. Fångarna stämmer regeringen på drygt 2,5 miljoner svenska kronor i ersättning för det psykiska lidandet som de tvingats genomleva sedan de dömdes år 2000.

Advokaten menar att död genom hängning "orsakar outhärdlig smärta och bryter mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter", enligt Kyodo news.

Japans justitieministerium uppger att de ännu inte har mottagit klagomålet.

Landet har använt hängning som den enda dödsstraffsmetoden sedan 150 år tillbaka. I dag finns det runt hundra fångar som har dömts till döden och som väntar på att avrättas.

Det är vanligt att avrättningarna genomförs långt efter att gärningspersonen fått sin dom, men enligt landets lagar behöver de inte informeras om vilket datum som bestämts för avrättningen. Oftast får de reda på att de ska avrättas bara några timmar innan straffet verkställs.

LÄS OCKSÅ: Avrättning av amerikansk fånge avbröts – fick inte in nålen

LÄS OCKSÅ: Skar ut fostret på sin gravida kompis – får dödsstraff

LÄS OCKSÅ: Turister plockade krukskärvor – riskerar dödsstraff

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.