I Japan kan människor som begår grova brott dömas till döden. I praktiken är det endast människor som begår mord som kan få dödsstraff, även om det enligt lag går att utdela till människor som ”förråder staten” eller om en kidnappning slutar i död.
Den enda dödsstraffsmetoden som används i Japan är hängning. Nu har tre dödsdömda japanska fångar stämt den japanska regeringen för att de vill att metoden ska avskaffas, då de anser den vara ”grym och omänsklig, vilket Kyodo News rapporterar om.
Fångarnas advokat: Bryter mot mänskliga rättigheter
De tre fångarna menar att de har levt i rädsla över straffet i många år, något som har varit som en "mental plåga", uppger målsägandens advokat enligt The Independent. Fångarna stämmer regeringen på drygt 2,5 miljoner svenska kronor i ersättning för det psykiska lidandet som de tvingats genomleva sedan de dömdes år 2000.
Advokaten menar att död genom hängning "orsakar outhärdlig smärta och bryter mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter", enligt Kyodo news.
Japans justitieministerium uppger att de ännu inte har mottagit klagomålet.
Landet har använt hängning som den enda dödsstraffsmetoden sedan 150 år tillbaka. I dag finns det runt hundra fångar som har dömts till döden och som väntar på att avrättas.
Det är vanligt att avrättningarna genomförs långt efter att gärningspersonen fått sin dom, men enligt landets lagar behöver de inte informeras om vilket datum som bestämts för avrättningen. Oftast får de reda på att de ska avrättas bara några timmar innan straffet verkställs.
LÄS OCKSÅ: Avrättning av amerikansk fånge avbröts – fick inte in nålen
LÄS OCKSÅ: Skar ut fostret på sin gravida kompis – får dödsstraff
LÄS OCKSÅ: Turister plockade krukskärvor – riskerar dödsstraff
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.