En dödsdömd mördare har dött i fängelse i Japan efter att hon satt i halsen vid middagen.
En dödsdömd mördare har dött i fängelse i Japan efter att hon satt i halsen vid middagen. Bild: Itsuo Inouye

Dödsdömd mördare dog i fängelse – satte mat i halsen

En japansk kvinna som dömts till döden för att ha dränkt två män har dött i fängelse. Hon råkade sätta maten i halsen – och kvävdes.

ANNONS
|

I helgen dog en 49-årig japansk kvinna som satt i fängelse i den japanska Hiroshima-distriktet i väntan på sin avrättning, rapporterar Vice. Kvinnan dömdes till döden 2012 efter att en rättegång dömt henne för morden på två män.

På lördagskvällen ska hon ha ätit middag i sin fängelsecell och råkat sätta i halsen. När fängelsepersonalen kom till kvinnans cell var hon redan medvetslös.

49-åringen fördes till sjukhus och dödförklarades mindre än tre timmar senare. Enligt det japanska justitieministeriet dog hon på grund av kvävning.

Kvinnan ska även ha råkat sätta sin mat i halsen bara fyra dagar innan den dödliga incidenten, men fördes snabbt till sjukhus och överlevde då.

ANNONS

Drogade och dränkte två män

När den 49-åriga kvinnan dog hade hon suttit strax över tio år i fängelse för två mord som hon begick 2009.

Kvinnan lärde känna de båda männen via baren som hon jobbade på. Enligt japanska medier ska hon även ha haft en romantisk relation med dem båda och varit skyldig dem pengar. Det är oklart huruvida relationerna överlappade eller om de skedde vid olika tidpunkter.

I april 2009 drogade hon en 47-årig lastbilschaufför med sömntabletter, innan hon dränkte honom i havet. Ett halvår senare drogade hon en annan 57-årig man och dränkte honom i en flod.

2012 dömdes hon till döden av en japansk domstol. 49-åringen nekade till anklagelserna och försökte överklaga sitt fall, men fick avslag 2017. Sedan dess har hon suttit i fängelse i väntan på att avrättas.

I Japan är det vanligt att avrättningar genomförs långt efter att gärningspersonen fått sin dom. Enligt landets lagar behöver de inte heller informeras om vilket datum som bestämts för avrättningen, utan oftast får de reda på att de ska avrättas bara några timmar innan straffet verkställs.

Fångar stämde Japan för ”grym och omänsklig” dödsstraffsmetod

Den enda dödsstraffsmetoden som används i Japan är hängning. I slutet på november 2022 påbörjade tre dödsdömda fångar en stämningsprocess mot den japanska regeringen för att de vill att metoden ska avskaffas, då de anser den vara ”grym och omänsklig, vilket Kyodo News rapporterade om.

ANNONS

De tre fångarna menar att de levt i rädsla över straffet i många år, något som har varit som en "mental plåga", uppger målsägandens advokat enligt The Independent.

Advokaten menar även att död genom hängning "orsakar outhärdlig smärta och bryter mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter", enligt Kyodo news.

Fångarna stämde regeringen på drygt 2,5 miljoner svenska kronor i ersättning för det psykiska lidandet som de tvingats genomleva sedan de dömdes år 2000.

Landet har använt hängning som dödsstraffsmetod sedan 150 år tillbaka. I dag finns det runt hundra fångar som har dömts till döden och som väntar på att avrättas.

LÄS MER:Dödsdömda fångar stämmer Japan för att hängning används som dödsstraff

LÄS MER:Skar ut fostret på sin gravida kompis – får dödsstraff

LÄS MER:Avrättning av amerikansk fånge avbröts – fick inte in nålen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS