En vild elefant utanför Deepor Beel i indiska delstaten Assam.
En vild elefant utanför Deepor Beel i indiska delstaten Assam.

Dödar en indier om dagen

ANNONS
|

Gulliga och skenbart klumpiga – men farliga. Indiens miljö- och skogsministerium släppte på tisdagen statistik över vad landets vilda elefanter ställt till de senaste tre åren.

Utöver 1090 dödade människor – en per dag – har elefanterna förstört 15312 hus och orsakat 87269 skördeskador, enligt en sammanställning av anspråk på ersättning som kommit från landets delstater.

Regeringen noterar i samma rapport att tigrar under de tre åren dödade elva människor medan tre föll offer för lejonen i Girskogens reservat i nordvästra Indien.

Den asiatiska elefanten – lättare, kutryggigare och med mindre öron än den afrikanska – lever inne i djupa skogar. Men ökad befolkning och vidgade odlingsmarker har naggat på betesmarkerna, varför konfrontationer med människor blivit vanligare.

ANNONS

För att lösa problemet avsätts reservat, men problem uppstår ofta när elefanterna rör sig mellan sina skogar. Regeringen i delstaten Orissa identifierade förra veckan 14 korridorer på sammanlagt 42 mil som ska tryggas för elefanternas vandringar.

Även i grannländerna utgör elefanter en fara. I början på december trampades elva människor ihjäl i Nepal av en elefant som blivit folkilsken sedan den sårats av bybor med stickvapen.

De flesta offren för den sårade elefanten var kvinnor som letade brännved. Ögonvittnen berättade att en mamma och hennes fyraåriga dotter Devika klarade sig mirakulöst tack vare att mamman svimmade. Elefanten lyfte då upp fyraåringen, luktade på henne och satte sedan ner henne försiktigt, skriver dagstidningen Nagarik.

I tisdags rapporterade exilburmesiska nyhetsbyrån Narinjara i Dhaka om ilskna elefanter som attackerar människor längs gränsen mellan Burma och Bangladesh. Det skulle enligt lokala invånare bero på att burmesiska armégrupper börjat fånga vilda elefanter.

Den asiatiska elefanten i södra Asiens skogar räknas som "akut hotad" av utrotning. Beståndet beräknas vara 35000-50000 djur. Tjurar kan väga upp till 5,4 ton, honor 2,7 ton.

Afrikas 500000 elefanter räknas som "hotade". De delas in i två arter: savannelefanter (tjurar upp till 6 ton) och den mindre skogselefanten (tjurar som mest 3,5 ton).

Källor: WWF, Nationalencyklopedin.

ANNONS