Köpare har byggt upp stora lagervolymer, vilket har trissat upp de globala priserna på vitlök. Foto: Arkiv / TT
Köpare har byggt upp stora lagervolymer, vilket har trissat upp de globala priserna på vitlök. Foto: Arkiv / TT

Dålig vitlöksskörd skapar prisbubbla

Kina, som står för mer än 80 procent av världens vitlöksexport, har drabbats av dåliga skördar. I kombination med spekulation på vitlöksmarknaden har det lett till en kraftig global ökning av priserna. Prisbubblan har gjort att vitlöken kostar nästan dubbelt så mycket.

ANNONS
|

Under det gångna året har priset på vitlök nästan dubblerats. Orsaken kan spåras till Kina, som är störst i världen på vitlöksexport. Där har dåliga väderförhållanden minskat tillgången och stora köpare har byggt upp lager för att trissa upp priserna ytterligare, skriver Financial Times.

– Jag kom precis tillbaka från Kina och det går inte att köpa vitlök där nu. Stora spekulanter med mycket pengar har köpt ganska stor volym, sägerJoey Dean från Denimpex, ett företag som säljer frukt och grönsaker, till Financial Times.

Svininfluensan trissade upp priset

Den kinesiska vitlöksmarknaden började känna av prisökningar under slutet av 2015. Det var efter att snö och kraftigt regnväder hade skadat det som planterats för 2016 års skörd. Analytikerna menar att prisökningen tog sin början när köpare började köpa vitlök på spekulation för att bygga upp lager, enligt Financial Times.

ANNONS

– Det här året visste många att vitlökskörden var dålig,de tänkte: "Jag kan tjäna pengar på prisskillnaden.", så många skyndade sig att köpa på sig vitlök, säger Cui Xiaona, analytiker på Sublime China Information Group till tidningen.

Det är inte ovanligt att vitlöksmarknaden pendlar kraftig upp och ner. Under 2009 och 2010 steg priserna, även då till stor del på grund av spekulanter som byggde upp stora lagervolymer. Den gången var delvis orsaken att det gick rykten om att vitlök skulle hjälpa mot svininfluensa,

Höga priser under nästa år

Situationen blir särskilt märkbar för torkad vitlök, som är lättare att lagra längre tid än färska lökar. För torkad vitlök står Kina för nästan 90 procent av den globala exporten. De nuvarande höga priserna väntas bestå åtminstone en bit in på nästa år.

– Om nästa skörd är normal såkommer den här bergochdalbanan komma ner mot slutet av det andra kvartalet 2017”, säger Vinayak Narain, vicechef på jordbruksprodukthandlaren Olam, till Financial Times.

ANNONS