Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/46

Dådet i Manchester: Det här vet vi

Minst 22 människor har dödats i ett misstänkt terrordåd under en konsert i Manchester Arena. Över 50 personer är skadade.

Vad har hänt?

Polisen i Manchester var på plats 21.33 lokal tid vid Manchester Arena efter rapporter om en explosion vid en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande. Enligt polisen inträffade explosionen utanför arenan när folk var på väg hem. Vittnen berättar om en eller två kraftiga smällar. 20 till 30 personer ska ha legat på marken. Arenan ligger vid tåg- och spårvagnsstationen Victoria, en viktig knytpunkt i den norra delen av stadskärnan.

Vem ligger bakom?

Attentatet genomfördes av en man, utrustad med en sprängladdning, som dog på arenan, uppger polisen i Manchester.  En 23-åring man har gripits, misstänkt för inblandning i dådet. 
Händelsen utreds som ett terrordåd och både lokal och nationell polis jobbar med utredningen. Storbritanniens premiärminister Theresa May fördömer "den avskyvärda terrorattacken". Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för sprängdådet.

Hur många har skadats eller dödats?

22 personer har bekräftats döda. Över 50 personer har skadats och har förts till sex sjukhus runt om i staden. Många skadade har även behandlats på plats. Det finns barn bland de döda, bekräftar polisen på en presskonferens i Manchester. De flesta av fansen på konserten var minderåriga.

Hur påverkas svenskar?

Sveriges ambassad i Storbritannien råder svenskar att följa lokala myndigheters uppmaningar samt att höra av sig till anhöriga.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar dödats eller skadats, enligt UD.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.