Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Dåden i Katalonien – detta har hänt

Onsdag 16/8: Vid 23-tiden på kvällen sker en explosion i ett hus utanför staden Alcanar som ligger ca 20 mil sydväst om Barcelona. Spansk polis bekräftar att tre personer avled och sex skadades. Det ska senare visa sig vara medlemmar av en terrorcell som dött och skadats när de av misstag detonerade hemmagjorda sprängladdningar. En av de döda bekräftas senare vara en imam som pekats ut som hjärnan bakom terrorplanerna.

Torsdag 17/8: När huset, där terrorcellen misstänkts haft sitt huvudsäte och tillverkat bomber, undersöktes under torsdagen exploderade det igen. Nio personer uppges ha skadats varav sex poliser, två brandmän och en grävskopeförare. Polisen hittade omkring 120 gasbehållare i huset. 

Torsdag 17/8: Strax efter klockan fem på eftermiddagen kör en skåpbil in i folkmassorna på promenadgatan La Rambla, nära Plaça Catalunya i centrala Barcelona. Minst 13 personer dör och över 100 skadades i attacken. Föraren som körde skåpbilen lyckades fly från platsen. 

Torsdag 17/8: En man hittas knivmördad i en kapad bil utanför Barcelona. Polisen bekräftar senare att mannen fallit offer för terrorcellen. 

Torsdag 17/8: Två personer greps under kvällen av polisen, misstänkta för att ingå i terrorcellen bakom attentatet. Den misstänkte föraren av skåpbilen på La Ramblas är fortfarande på fri fot.

Fredag 18/8: Klockan ett på natten larmas om en ny attack i Cambrils, som ligger ca 12 mil sydväst om Barcelona. En Audi A3 kör in i fotgängare på strandpromenaden och sex personer skadas, varav en senare avled. De fem gärningsmännen sköts till döds av polis och samtliga kunde identifieras. De misstänka bar bombbälten som senare visade sig vara falska.

Fredag 18/8: Terrorgruppen Islamiska staten tar på sig ansvaret för dåden, men det har hittills inte kommit fram några uppgifter som stödjer påståendet.   

Fredag 18/8: Två personer grips i Ripoll, cirka 10 mil norr om Barcelona. De misstänks ingå i terrorcellen bakom attentaten som nu uppges vara sammanlänkade enligt spanska myndigheter.

Lördag 19/8: Polisen genomför kontrollerade sprängningar vid huset utanför Alcanar. Jakten på föraren av skåpbilen fortsätter. Föraren, som är identifierad som Younes Abouyaaquob och är marrockansk medborgare bosatt i Ripoll utanför Barcelona, efterlyses senare internationellt och anses farlig och möjligtvis beväpnad. 

Måndag 21/8: I gryningen gör den spanska polisen nya räder i Ripoll som är hemvist för flera av de misstänkta.

Måndag 21/8: På eftermiddagen hittar polisen Younes Abouyaaqoub, 22-åringen som pekats ut som föraren av skåpbilen på La Ramblas, i Subirats utanför Barcelona. Han skjuts av polis efter en våldsam konfrontation. Enligt spanska medier ska 22-åringen ha burit ett bombbälte när han sköts. Alla tolv personer som misstänks för inblandning i attacken har nu gripits, skjutits av polis eller dödats i explosionen i huset utanför Alcanar. Minst 15 personer dödades och 130 skadades vid attackerna i Barcelona och Cambrils.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.