Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bilden är tagen i Bagdad under lördagens protester. Hittills har minst hundra personer dött. Bild: Hadi Mizban

Då kan tumultet i Irak eskalera

Mer än 100 personer har dött och 6000 har skadats i den senaste veckans oroligheter i Irak. Ekonomiska klyftor, höga matpriser och missnöjet med korruptionen i landet för människor ut på gatorna.

Sedan i tisdags förra veckan har tusentals missnöjda personer gått ut på gatorna för att protestera i Irak, regeringen har svarat med utegångsförbud, människor har dödats och skadats och FN har krävt ett slut på oroligheterna.

Jan Höglund, utrikesreporter på GP

Här är fem frågor till GP:s utrikesreporter Jan Höglund om oroligheterna.

Vad är det som händer i Irak?

– Missnöjet har blivit så stort med levnadsförhållandena och korruptionen bland de styrande att folk har gått ut i protest på gatorna. Det inleddes i tisdags och kulminerade över helgen. Hittills har över 100 människor dött och över 6000 skadats i de här oroligheterna som har spridit sig.

Det finns också ett missnöje med Irans inblandning i Iraks interna angelägenheter. Vad har Irak med konflikten att göra?

– Iran har en koppling till allt som sker i Mellanöstern och på den arabiska halvön just nu. Iran har milisgrupper och även elitförband i Irak som under kampen mot IS var verksamma och har gjort ett stort jobb där tillsammans med regeringen. Men de är ganska självständiga grupper och tar order från Teheran vilket innebär att de är en potentiell fiende från insidan.

Hur har det Irakiska styret svarat på protesterna?

– Eftersom situationen har blivit ohanterbar för myndigheterna har presidenten Barham Salih lovat ett reformpaket för att försöka minska klyftorna i samhället. Han har ju egentligen erkänt att folket och demonstranterna har haft rätt. Så sent som idag gick Iraks militär ut och varnade för att polisens och militärens svar på protesterna inte står i proportion. Man har pratat om övervåld och att även militärer ska ställas inför rätta om de begår övergrepp. Så man försöker ju verkligen gjuta lugn på vågorna här på alla sätt.

Vad visar det på?

– Det är väldigt sällan man ser att både politiker, militär och säkerhetsmyndighet på samma sätt agerar. Det visar att det här är allvarligt. Om man inte kan lugna ned situationen nu är det lätt att det går över styr och sprider sig ännu mer. Och vi har ju redan idag sett att det finns väldigt mycket exilirakier utomlands och även de vaknar till liv nu och protesterar och det gör att situationen väldigt snabbt kan gå över styr om man inte lyckas kväsa oron.

Hur kan den här konflikten lösas?

– Det gör man ju bara med att utlova reformer och visa att man menar allvar. Och det handlar inte bara om att bringa ned arbetslösheten och minska de ekonomiska klyftorna utan det handlar också om den i grunden väldigt korrupta politikerkåren. Det har mycket med självrannsakan att göra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.