Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soldater på en gata i Harare. Men militären är mycket mån om att inte kalla maktövertagandet för en kupp.

Därför vill ingen säga kupp om Zimbabwe

Tog den zimbabwiska militären makten genom en kupp eller inte? Frågan är viktig när det kommer till det kommande styrets legitimitet i regionen, enligt flera experter.

Stridsvagnar på gatorna och en man i kamouflage som läser nyheterna i tv brukar vara ett säkert tecken på att militären har tagit över. Men i Zimbabwe har generalerna varit noga med att påpeka att det inte handlar om en kupp – ett budskap som har spridits till de regionala ledarna.

Och semantiken är viktig. Både Afrikanska unionen, AU, och det subregionala samarbetsorganet SADC erkänner inte regeringsskiften som sker genom militära kupper.

- Att det har varit ett militärt ingripande är en känslig fråga. Därför är det viktigt att det finns en legal status på de förändringar som sker, annars kan det bli problem med den nya regimens legitimitet hos de regionala organen, säger Sten Rylander, Sveriges tidigare ambassadör i Zimbabwe.

"Respekt för lagen"

AU-chefen Alpha Conde har sagt att grundlagen måste respekteras och att de interna problemen inom Robert Mugabes parti Zanu-PF ska lösas politiskt, och inte av militären.

- Vi kan diskutera länge om huruvida det var en kupp. Men alla tycks väldigt måna om att militären ska dra sig tillbaka för att sedan kunna säga att "det fanns vissa betänkligheter, men det var ingen kupp och den nya regeringen är legitim", säger forskaren Henning Melber, knuten till Nordiska Afrikainstitutet.

Förhandlingarna som pågår tycks mycket riktigt vara inställda på en smidig och oblodig övergångsperiod efter Mugabe. Presidentens själasörjare, prästen Fidelis Mukonori, har kallats in som mellanhand i samtalen mellan Mugabe och generalerna. Ett avgångsbesked tros nära förestående.

- De kommer att tvinga Mugabe att spela med. Jag är övertygad om att han, som en säkerhetsåtgärd, kommer att tillåtas att ge sken av att han lämnar över makten frivilligt. Men alla vet att han tvingas till det, säger Melber.

Många afrikaner ser fortfarande Mugabe som en frihetshjälte. I många västländer kritiseras dock 93-åringen för att vara en despot vars katastrofala hantering av ekonomin och viljan att tillgripa våld för att behålla makten har förstört ett av Afrikas mest lovande länder.

- Många zimbabwier firar att Mugabes tid är över men de vill inte att han skadas. Han ses fortfarande som en ikon för Afrikas frihetskamp. Många tycker att han ska få gå i pension i lugn och ro och lämnas i fred under de månader eller år som han har kvar i livet, säger Melber.

Ses som rättmätig

Bedömare är överens om att den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa kommer att leda en övergångsregering, eventuellt med oppositionella inslag. Melber tror att Mnangagwa kommer att tas emot som en rättmätig efterträdare till Mugabe, både i landet och i regionen.

- Fram tills det att han fick sparken i förra veckan såg alla honom som kronprins i vilket fall som helst. Att Mugabe var så dum att han lät sig bli övertalad av sin överambitiösa fru, Grace Mugabe, att sparka Mnangagwa var hans största misstag under sin 37-åriga karriär, säger han.

- Det var brytpunkten, annars hade de låtit honom sitta kvar fram till sin död.