Därför säger Facebookanvändare att de är i USA

Projektet North Dakota Access Pipeline hotar båda lokalsamhället och klimatet, och under flera månader har demonstranter samlats för att protestera mot projektet. Något som polisen svarat på med våld. Nu har man kommit på ett nytt sätt för att vilseleda polisen - med hjälp av Facebook.

ANNONS
|
North Dakota Acess Pipeline är ett projekt som ska transportera en halv miljon tunnor olja till raffinaderier i Illinois i USA. LÄS MER:Svarar på demonstrationerna med stridsfordon Om rörledningen skulle läcka eller brista, skulle det skicka olja djupt in i Missourifloden, vatten som invånarna runtomförlitar sig på till allt frånatt bada i till att dricka. - Våra akviferer och floder matas av denna flod, om det skulle bli förorenat skulle det påverka alla stammens nationer. Tanken på det... det skulle vara en dödsdom vid denna tidpunkt, sägerAries Yumul, en biträdande rektor vid North Dakota Todds länsskoldistrikt till Business Insider.

"Vi är inte demonstranter"

Under flera månader har det protesterats mot projektet, och vid Standing Rock har den drabbade lokalbefolkningen samlats för att be, och på olika sätt försvåra arbetet med pipelinen.

- Vi är inte demonstranter, vi är vattenbeskyddare, säger en av aktivisterna på sin Twitter.

Men det håller inte polisen med om, som svarar på försvarsaktionerna med bland annat gripanden, pepparspray, kravallutrustning och stridsfordon.

Nu har polisen börjat använda sig av incheckningar på Facebook för att hitta personer som befinner sig på platsen. Något som Standing Rock-aktivisternu använder tillbaka som strategi för att vilseleda polisen.

Uppmanar människor att checka in

Tanken är att folk ska "solidaritets-checka in" på Standing Rock, för att förvirra polisen om vilka som befinner sig där.

ANNONS

- Detta är något vi konkret kan göra hemifrån för att skydda de som sätter sina kroppar i vägen för North Dakota Access Pipeline, säger man i uppmaningen.

Något som över en miljon personer över hela världen redan har gjort.

Blev förvirrad

Marty Aranaydo, en invånare i Muscogee-stammen, är enligtThe Guardiannärvarande vid ett av lägren. Han medgavatt han var från början var förvirrad när han trodde att slumpmässiga bekanta från college hade dykt upp, men förstod sedan hur det hela låg till.

- Folk vill vara här, men ibland tillåter inte livet det. Jag ser detta som ett synligt sätt människor kan visa solidaritet, men jag vet inte om strategin kommer att fungera.

ANNONS