Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Därför kramas män och kvinnor olika

Kramas du när du är glad eller ledsen? Då är sannolikheten stor att du omfamnar den andre från vänster håll, till skillnad från om du kramas under neutrala omständigheter, visar ny forskning.

Studien, som är publicerad i Psychological Today, omfattar 2 500 omfamningar gjorda på bland annat en tysk flygplats och i videoklipp på Youtube. Resultaten visar att människor som befinner sig i en positiv eller negativ situation, som vid avsked på en flygplats lutar åt att kramas med vänstersidan först. Detta beror på att det är den högra hjärnhalvan som hanterar känslor hos människor, en halva som styr vår vänstra sida av kroppen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Män gillar inte kramar

Och vid omfamningar bland män var de här fynden ännu tydligare – där var en majoritet av kramarna vänsterorienterade. Något som forskarna tror beror på att män i större utsträckning ser kramandet som något negativt.

Med ögonbindel

För att få reda på hur vi kramas under neutrala omständigheter studerade forskarna över 500 omfamningar gjorde av människor med ögonbindel i videoklipp på Youtube.

Precis som tidigare forskning visar på väljer de allra flesta att kramas med högersidan först.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.