Därför har vi internationella kvinnodagen

I dag är det 100 år sedan den ryska revolutionen inleddes vilket var bakgrunden till internationella kvinnodagen. Allt började efter en demonstration som handlade om livsmedel. – Det har blivit en dag där kvinnor uppmärksammar och peppar varandra, säger Magdalena Petersson McIntyre, docent i etnologi och forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap.

ANNONS
|

I dag är det 100 år sedan strejken som startade ryska revolutionen bröt ut - sedan skapades internationella kvinnodagen.

Den internationella kvinnodagen instiftades i Köpenhamn i augusti 1910, på initiativ av Clara Zetkin.

Det var dock ryska kvinnors demonstration för bröd och livsmedel den 8 mars 1917 som blev startskottet för den ryska februarirevolutionen och den händelse som gav internationella kvinnodagen sitt datum, enligt populärhistoria.se.

Det nybildade vänsterpartiet hade uppmanat Stockholms arbetare att samtliga skulle lämna sina arbetsplatser och möta upp utanför riksdagshuset.

LÄS MER:Internationella kvinnodagen sprider gemenskap

LÄS MER:Här kan du fira internationella kvinnodagen

Uppmärksammades först 1912 i Sverige

Det första valet med allmän och lika rösträtt dröjde till 1921 och fick omedelbar effekt genom att fem kvinnor valdes in i Sveriges riksdag.

ANNONS

– Under de senaste åren har det skett en förändring med kvinnodagen, det har börjat uppmärksammas på ett annat sätt genom att gratulera varandra, butiker har börjat ge rabatter och det har blivit en dag där kvinnor uppmärksammar och peppar varandra. I dag firar vi dagen mer som en konsumtionshändelse och blivit en dag som Mors dag och Alla hjärtans dag och tidigare har det mer handlat om orättvisor, säger Magdalena Petersson McIntyre, docent i etnologi och forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap.

Den 12 maj 1912 uppmärksammades kvinnodagen i Sverige för första gången. Tidningen Morgonbris uppmanade de socialdemokratiska kvinnoklubbarna för att hålla möten med rösträtt som huvudfråga.

– Jag tycker att det är bra att det finns en sådan dag för att uppmärksamma en specifik orättvisa, sägerMagdalena Petersson McIntyre.

Källa:Göteborgs Universitet,SO-rummet,Populär Historia.

ANNONS