Cyperns 'gyllene pass' är snart slutsålda. Arkivbild från Limassol på öns sydkust.
Cyperns "gyllene pass" är snart slutsålda. Arkivbild från Limassol på öns sydkust. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

Cypern slopar kritiserad passförsäljning

Nu är snart det sista cypriotiska gyllene passet sålt. Efter ett akutinsatt möte med landets finans- och inrikesministrar meddelar Cypern att det hårt ifrågasatta systemet skrotas den 1 november.

ANNONS

– De två ministrarnas förslag baseras på långvariga svagheter, missbruk och utnyttjande av investeringsprogrammets villkor, säger regeringstalespersonen Kyriakos Koushos.

Försäljningen av de så kallade gyllene passen har inneburit att medborgare i länder utanför EU kunnat köpa sig ett cypriotiskt pass för omkring 20 miljoner kronor, vilket gett köparna rätt att leva och resa fritt inom EU.

De senaste månaderna har kritiken mot systemet haglat efter uppgifter om vilka som egentligen köpt sig inträde i Europa. Bland annat har en medlem i släkten bin Ladin köpt ett pass. Omkring 1 000 högt uppsatta ryska medborgare, flera av dem med starka kopplingar till Kreml, ska också finnas bland kunderna.

ANNONS

Enligt Koushos har Cypern tjänat motsvarande över 70 miljarder svenska kronor på de kritiserade affärerna – pengar som kom landet väl till pass under den ekonomiska krisen 2012–2013.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS