Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Glada anhängare till Imran Khan.

Cricketstjärna utropar seger i Pakistanval

Oppositionsledaren och före detta cricketstjärnan Imran Khan utropar sig till segrare i det pakistanska valet. Huvudkonkurrenten, partiet PML-N, har sagt att det inte kommer att godta valresultatet och hävdar valfusk.

Än har bara knappt hälften av rösterna räknats i det pakistanska parlamentsvalet, enligt den pakistanska tidningen Dawn.com. Imran Kahn och hans parti PTI har 119 av parlamentets platser medan närmaste konkurrent, regeringspartiet PML-N bara har hälften så många.

I sitt tv-sända segertal pratade Imran Khan, som gick till val på att stoppa Pakistans utbredda korruption, bland annat om vikten av fred med grannländerna och att ledarna för Pakistan och Indien bör sitta ner och samtala för att lösa konflikten i gränsområdet Kashmir.

- Ni kommer att se ett helt annat Pakistan, sa han.

Hävdar valfusk

Regeringspartiet, som nu ser ut att tappa makten, hävdar valfusk och har redan innan resultatet offentliggjorts uppgett att det inte kommer att godtas.

- Det är ett så uppenbart fusk att alla brister ut i gråt. Det de har gjort i dag kastar Pakistan 30 år tillbaka i tiden, säger dess ledare Shehbaz Sharif vid en presskonferens i Lahore, rapporterar AFP.

PML-N har under flera veckor anklagat landets militär för att försöka rigga valet till förmån för Imran Khan, och Khans PTI sägs också vara det parti som har närmast relation med landets mycket inflytelserika militär.

Sten Widmalm, som är professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, utesluter inte att det kan ha förekommit både valfusk och valpåverkan.

- Militären har aldrig haft en så stark närvaro i ett val tidigare, de har haft 800 000 soldater ute vid vallokalerna, säger han.

- När jag har varit i vallokaler i Sydasien har jag sett hur folk står utanför och skriker vilket parti väljarna ska rösta på och hotar folk.

Segervissa PTI-anhängare

Valfusk kan i efterhand prövas i valkommissionen, leda till omval i vissa distrikt och kasta resultatet över ända. Landets valmyndighet hävdar dock att den något försenade rösträkningen inte beror på någon "konspiration".

- Det ligger ingen konspiration eller någon typ av press bakom fördröjningen av resultaten. Förseningen beror på att resultatöverföringssystemet har kollapsat, säger Babar Yaqoob vid landets valmyndighet, under natten lokal tid till AFP.

De senaste månadernas valrörelse har skakats av en lång rad blodiga dåd och gårdagens val var välbevakat av militär och polis. Trots det dödades 31 personer i en explosion vid en vallokal i staden Quetta på onsdagsmorgonen.

IS har sagt sig ligga bakom attacken enligt ett uttalande via propagandaorganet Amaq.