Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cp-skadade Tamarin Varner, 25, blev spottad på av killgäng på hemvägen från jobbet. Foto: Privat

Cp-skadade Tamarin, 25, skulle hem - blev spottad på

Cp-skadade Tamarin Varner, 25, attackerades av ett killgäng på spårvagnen. - Det är jag van vid, säger hon till norska TV2.

Det var en fredagskväll då Tamarin var på väg hem från jobbet på Norges Handikappsförbund som händelsen på spårvagnen inträffade.

Hon fick ryckningar i kroppen - vilket uppmärksammades tydligt av de berusade killgänget som satte i närheten av henne, två hållplatser innan hon skulle stiga av.

Norskan Tamarin Varner, 25, har cerebral parese - en sjukdom som gör att hon får ryckningar och spasmer i kroppen som hon inte kan kontrollera, vilket bland andra norska TV2 har skrivit om.

- Den ena killen sa till sin kompis: "titta på henne", då jag tänkte att jag skulle ignorera det. Det är sådana blickar och kommentarer som jag som handikappad får, det är jag van vid, säger hon till tv-kanalen.

Hon försökte ignorera kommentarerna och blickarna och tänkte titta ut genom fönstret resten av resan - vilket fungerade tills hon skulle gå av spårvagnen. När hon skulle gå av spårvagnen spottade en av killarna henne i ansiktet.

- Jag blev arg och sa "så gör man inte". Då kom inget svar tillbaka, det hela gick väldigt fort, säger hon.

I efterhand kände hon sig skakad och ledsen. Hon försökte släppa händelsen, men efter att ha pratat med sina vänner om vad som hade hänt beslöt hon sig istället för att uppmärksamma utspelet i sin blogg – för att belysa problemet som är en del av vardagen.

Inlägget bär rubriken "Nolltolerans för diskriminering - jag är lika mycket värd!", där hon bland annat skriver om tårarna som hon tvingade sig själv hålla inne. Hon ville inte visa sig ledsen framför killgänget. Resan hem skulle vara en avkopplande tur, men blev istället motsatsen.

I blogginlägget skriver Tamarin att hon trots händelsen, är rak i ryggen och stolt över vem hon är:

”Jag är glad att jag har föräldrar som lärde mig skillnaden mellan rätt och fel. Skillnaden mellan vad som är dumt och vad som helt enkelt mobbning och trakasserier. För detta är inte okej. Diskriminering är inte bara mobbning av hudfärg och etnicitet, det är mobbning av vem du är som person”, skriver hon och fortsätter:

”Finns det något jag ska ta med mig från denna situation är det att jag har ett värdigt liv, och jag ska leva med stolthet. Oavsett vem jag är med!”

Händelsen är polisanmäld och kommer att utredas, enligt Tamarin. Norges Handikappsförbund ser allvarligt på händelsen.

Hanne Bjurström, jämställdhets- och diskrimineringsombudsman, berättar till TV2 hur de ser på händelsen:

- Det är viktigt att anmäla den här händelsen. Det är väldigt viktigt att synliggöra den här typen av hatbrott, som nog är mer vanliga än vi tror, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.