Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En hjälpsändning på ett fartyg från Australien riskerar att försenas på grund av ett coronautbrott ombord. Arkivbild.
En hjälpsändning på ett fartyg från Australien riskerar att försenas på grund av ett coronautbrott ombord. Arkivbild. Bild: Tonga Red Cross Society/TT

Covid-utbrott stoppar hjälp till Tonga

Ett utbrott av covid-19 bland besättningen på det australiska stridsfartyget HMAS Adelaide på väg med förnödenheter till den katastrofdrabbade – och än så länge covidfria – önationen Tonga riskerar att fördröja hjälpinsatsen.

Hjälpsändningen ingår i en större insats som skickats från Australien till ögruppen, som drabbades svårt av ett vulkanutbrott och en efterföljande tsunami tidigare i januari. Efter att 23 fall av covid-19 upptäckts bland besättningen tvingas dock fartyget att stanna till havs för att inte riskera att sprida smittan bland önationens befolkning.

Enligt Australiens försvarsminister Peter Dutton kan det i stället bli aktuellt att försöka genomföra "kontaktfria" leveranser av hjälpen.

"Vi tänker inte utsätta befolkningen för några risker, men vill samtidigt leverera hjälpen så snabbt som möjligt", säger han till Sky News Australia.

Enligt FN:s beräkningar har omkring 84 000 människor, det vill säga över 80 procent av Tongas befolkning, påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin.