Föräldrar i olika delar av världen har döpt sina nyfödda barn till namn som förknippas med coronaviruset. Arkivbild.
Föräldrar i olika delar av världen har döpt sina nyfödda barn till namn som förknippas med coronaviruset. Arkivbild. Bild: Bullit Marquez/AP/TT

Covid Marie och Corona Kumar har fötts

Corona Kumar och Covid Marie. Föräldrar i olika delar av världen räds inte att ge sina nyfödda barn virusrelaterade namn.

ANNONS

Lilla Covid Marie såg dagens ljus den 13 april i staden Bacolod i Filippinerna. Mamma Colline Tabesa och pappa John Tupas säger att de valde namnet för att återspegla den känsla av tacksamhet de kände över att förlossningen gick bra.

– Jag ville att hennes namn ska påminna oss om att covid inte bara förde med sig lidande till oss. Trots allt detta kom en välsignelse till oss, säger Tupas.

Några veckor tidigare föddes Corona Kumar och Corona Kumari av två mödrar på ett sjukhus i sydöstra Indien. Föräldrarna valde barnens namn sedan förlossningsläkaren haft ett ord med i leken.

ANNONS

– Jag sade till dem att detta skulle skapa medvetande om sjukdomen och ta bort stigman kring den, säger läkaren S.F. Basha.

– Till min förvåning gick de med på det, fortsätter läkaren.

Många föräldrar skulle avstå från namn som är så starkt förknippade med lidande och död.

Men John Tupas säger att han skakat av sig kritiken han fått utstå på sociala medier och att han inte tänker ändra flickans namn.

– Hon kanske får uppleva mobbning men jag kommer helt enkelt att lära min dotter att vara en bra människa.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS